Is het je ooit opgevallen dat vliegtuigstoelen vaak blauw zijn?

Vliegtuigstoelen blauw reden

Als je het vliegtuig in stapt, ben je waarschijnlijk zo bezig met de reis dat het je niet direct opvalt dat de stoelen vaak blauw zijn. Toch is het zo en daar zit een doordachte reden achter.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar vaak voorzien vliegmaatschappijen de vliegtuigstoelen graag van een blauwe bekleding. Niet omdat ze dat zo’n mooie kleur vinden, maar omdat de kleur blauw voor een ontspannen en veilig gevoel zou zorgen. Blauwtinten zouden volgens experts van Colour Psychology de aanmaak van melatonine (lees: het slaaphormoon) stimuleren, wat een kalmerend effect heeft.

Brrr

Het rustgevende effect is niet de enige reden achter de blauwe stoelen. Volgens onderzoek zou drinken uit een blauw glas ons laten denken dat onze dorst beter wordt gelest. Dit zou komen doordat ons brein de koele kleur associeert met kou. Van deze associatie maken ook vliegmaatschappijen gebruik; de blauwe stoelen zouden er namelijk voor moeten zorgen dat passagiers het minder snel warm hebben.

Rood

Rode stoelen zijn minder verstandig als het aankomt op het vliegtuiginterieur, zo blijkt uit meerdere experimenten van luchtvaartmaatschappijen in de jaren 70 en 80. Deze kleur zou agressieve gevoelens aanwakkeren en dat zou de reden zijn dat rode stoelen na meerdere testperiodes zijn vervangen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron The Sun | Beeld iStock