Is wit wit wit?

Lieve Im,

Vandaag de allerlaatste spullen uit m’n studentikoze minihuis gehaald. Het leek wel een kringloopwinkel op 35 m2. Wat heb ik vaak getierd over ruimtegebrek en toch was het afscheid een beetje treurig.

Maar gelukkig bezit ik nu de sleutel van een groot, licht nieuw huis. Ik kan diners organiseren en feestjes met vrienden en vrienden van vrienden. Maar voordat het zover is, moet er nog wat geschilderd worden. Want het lila in de slaapkamer, het groen in de logeerkamer, het oranje in de hal en het geel in de keuken is oogverblindend lelijk. Ik denk zelfs dat het bij langdurige blootstelling een hallucinerende werking heeft.

Ik zou je graag willen boeken voor een weekendje verven. Even met de kwast in de weer en klaar. Dat heb ik ernstig onderschat. Het zit ‘m niet in de arbeidsintensieve uren van schuren, rollen en aftapen, maar in het vinden van de juiste kleur. Wat zeg ik? Kleur? Wit bedoel ik.

Tijdens mijn online vooronderzoek kreeg ik al een vermoeden en op het forum hadden ze het al voorspeld met een topic als: Ik zie door het vele wit het wit niet meer. En welke kleur wit? Toch nam ik het niet serieus. Ik zou in de winkel heus wel weten welke pot wit ik wilde. Ik had wel eens lastigere opdrachten volbracht in een bouwmarkt. Het vinden van een koperen lasdop (maatje ¾) was me ook gelukt, zonder de hulp van zo’n 15-jarige, pukkelige medewerker. Ik durf die jongens zelfs niet aan te kijken. Volgens mij haten zij vrouwen met technische vragen.

Enfin, het moet warm wit zijn, absoluut niet kil, maar ook niet gelig. Dat was eigenlijk mijn enige wens. Voor het schap begon het me te duizelen. Eiwit, roomwit, porselein, kalkwit, poederwit, sneeuwwit, ivoorwit, roomwit, Kenia wit, Havana wit, Monaco zachtwit, Monaco nuancewit, witte waas, appelwit, anemoonwit, bloesemwit, wolkenwit, marmerwit, Napels, dons, parel, fris wit, lobbig wit, praktisch wit, blond beige en (bij gebrek aan fantasie) wit wit.

Je begrijpt dat ik naar huis ben gegaan zonder wit. Ik denk nu dat ik kies voor het wit met de mooiste naam. Wolkenwit of bloesemwit of misschien kan iemand me zeggen of wit wit wit genoeg is…

x