Je kunt de groeten uit Brabant krijgen

Gisteren ben ik helaas in slaap gevallen met in mijn hoofd het nummer van Jos van Oss. Dit komt omdat ik, zodra ik langs MTV of TMF zap, word doodgegooid met ringtonereclames van Zachte G, Harde L.

Dus voor het slapen, onder de douche: “Ik heb een zachte g, maar ook een harde l, ook een harde l, ook een harde l.” Tijdens het tandenpoetsen, geneurie. En echt, ik vind het niet eens leuk dat ik het zing. Maar zo vind ik het ook niet leuk dat ik altijd even langs MTV of TMF moet zappen. En toch blijf ik het doen. Ik zal wel heel erg bang zijn om de clip van Ray & Anita te missen (??). Of dat ik weer de zoveelste herhaling van het verjaardagsfeestje van Brody mis.

Laten we even vergeten dat ik soms TMF kijk
Maar ik viel in slaap met Jos en werd wakker met Jos. En als je een irritant liedje in je hoofd hebt, en je wil er duidelijk vanaf, schijnt het soms te helpen om het liedje helemaal uit te zingen. Dus ik zocht het op en keek de clip.

En wat mij opviel in die ringtonereclame die dit allemaal veroorzaakte, er werd blij geroepen dat het helemaal in Brabants dialect zou zijn. En als er iemand is die Brabants dialect kan herkennen, ben ik dat wel. Dus bij deze: Jos van Oss heeft een correcte zachte g, maar daar houdt het ook bij op.

SMS Robin aan
Ik weet niet goed hoe ik dit via schrijven duidelijk kan maken, maar Jos van Oss heeft weinig Brabants dialect. Brabants (of iets specifiekers: Tilburgs) dialect gaat ongeveer zo: verrekte koekwous (je hebt ze niet allemaal op een rijtje), ik sloa oe subiet meepessaant mee ow bakkus tege denne kaaibaand (als je niet uitkijkt, sla ik je direct met je gezicht tegen de stoeprand), sjoert em (gaat heen) en appetjoek (idioot). Dat is pas Brabants.

Dus zo Brabants is Jos niet eens. Waarschijnlijk wordt hij af en toe (net als ik) gevraagd of hij uit Limburg komt, want jullie boven de rivieren verwarren Limburgs nogal snel met Brabants. En wij, Brabanders, zijn daar dan weer heel erg beledigd over… Misschien dat ik daar ooit een liedje over maak. Sms Robin aan, compleet in Brabants Dialect inclusief zachte g.

(Voor het geval dat: ik praat redelijk ABN hoor, maar soms met woorden als ‘achterom’ of ‘aanfietsen’ ertussendoor.)

cc foto: D-32