Jenny blijft in Sierra Leone: “De kans dat ik ebola krijg is klein”

Deze week houden de samenwerkende hulporganisaties een nationale actieweek voor ebola. De Nederlandse dierenarts Jenny Jaffe (34) woont en werkt in Sierra Leone, ebola-gebied, en maakt de ramp van dichtbij mee: “Het is tragisch om te zien dat lang niet alle patiënten geholpen kunnen worden.”

Hoe ben je in Sierra Leone terecht gekomen?

“Ik werk full-time als dierenarts bij een chimpansee opvangcentrum net buiten Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. De kans dat ik zelf ebola krijg is heel klein, omdat ik weinig met mensen werk, maar we zijn hier super voorzichtig en houden goed in de gaten of niemand koorts heeft.”

Hoe is de situatie daar nu?

“Het voelt voor mij gek genoeg niet zo bijzonder meer, omdat je aan veel dingen snel went. Eind juli kwam de eerste besmetting bij mij in de buurt. Daarna kwamen steeds meer nieuwe gevallen, en nu soms alleen al in Freetown tientallen per dag. De behandelcentra zitten propvol en er zijn ebolapatiënten die niet behandeld worden omdat er gewoon geen plek is. Tragisch. Toch, als je niet in een ziekenhuis werkt, merk je er niet eens zo veel van. Het dagelijks leven gaat op veel niveaus gewoon door, hoewel bijna alle gesprekken over ebola gaan.”

Mag je zomaar de straat op?

“Ja, je mag de straat op, behalve tijdens de periodes dat er een ‘lock-down’ is. Aan het begin van de uitbraak was er één dag dat iedereen thuis moest blijven om zich te bezinnen op ebola en naar de radio te luisteren voor informatie. Daarna was eind september een drie-daagse ‘lock-down’ waar je drie dagen niet uit huis mocht. Er kwamen vrijwilligers langs alle huizen om informatie over ebola te geven en te checken of mensen geen zieke familieleden thuis hadden.”

Is er veel onrust in de stad?

“Tot nu toe niet. Als je door Freetown rijdt in de auto, zie je eigenlijk niet dat het land in crisis is. Af en toe hoor je over een relletje, zoals in juli toen er in Kenema rond de duizend mensen een ziekenhuis met stenen bekogelden. Ze waren ervan overtuigd dat de verplegers patiënten expres met ebola besmetten en waren razend. De ergste situatie die ik heb meegemaakt was vlakbij het opvangcentrum. Ik zag eerst wat politie en reed later langs een plek waar aan de kant van de weg een man lag, afgezet met takken en bladeren, zodat je niet te dicht bij hem zou komen. Mijn vriend vertelde dat hij de man om vier uur ’s middags al had zien liggen. Hij was ingestort en had overgegeven, en ze hadden het speciale alarmnummer gebeld. Inmiddels was het acht uur ’s avonds en was de man nog steeds niet opgehaald, ongelofelijk!”

De strijd tegen het virus gaat verder, ook een steentje bijdragen? Doneren kan via Giro 555. Het streven van de actie is een bedrag van 15 miljoen euro om de slachtoffers van ebola te helpen. Internationaal komt er steeds meer hulp en aandacht voor de ramp. Ook zanger Bob Geldof komt samen met tientallen artiesten in actie. Ze stoppen dé klassieke kersthit ‘Do they know it’s Christmas’  in een nieuw jasje, speciaal voor dit goede doel.