Jett Rebel: ‘Trots op mezelf ben ik nog nooit geweest’

Hij is een workaholic en wil altijd het uiterste uit zichzelf halen. Maar Jelte Tuinstra (27), beter bekend als Jett Rebel, gunt zichzelf nu ook af en toe wat rust. Vanaf december tourt hij door Duitsland met zijn album 7.

Tekst: San van de Ven | Foto’s: Liz van Campenhout

Waar ben je nu mee bezig?

‘Ik ben een workaholic. Normaal zou ik op dit moment aan het knallen zijn in de studio, maar ik dwing mezelf tussen de optredens door een beetje vrij te nemen. Ik ben gewend om van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends in de studio te zitten totdat ik tourdata heb, en als ik klaar ben met touren meteen weer de studio in te duiken. Ik ben al niet eens meer bezig met het album na het album dat nu uit is, maar alweer veel verder. Het gáát maar door. En dat is helemaal nergens voor nodig.’

Je bedoelt: je kunt niet genieten van het feit dat 7 af is?

‘Nee, heel moeilijk.’

Is het dan niet lastig om te touren met dit album?

‘Nee, het is te gek. Ik heb een halfjaar aan dat album gewerkt en al die nummers nog nooit live gespeeld. Plus: als ik het eenmaal af heb, luister ik er nooit meer naar. Voor mij is het op een gegeven moment ook: zo, wie heeft dit gemaakt?! Dan ben ik het gewoon vergeten. Het gaat allemaal in een waas voorbij als je zo werkt.’

Omdat je zo druk bent dus.

‘Ja, maar met mezelf druk houden, hè? Want wat ik zeg: ik hoef nu niet in de studio te zitten, dit is het moment om rustig aan te doen. Alleen kan ik dat eigenlijk niet. Ik ben altijd dingen aan het maken, dingen aan het doen, heb honderd plannetjes. Ook als ik een avond vrij neem om bandjes te kijken, zit ik alleen maar te denken: jij speelt zo, maar als je je nou eens zou verdiepen in dit of dat… Mijn hoofd stopt niet.’

Wat ben je nu aan het doen, nu je bewust rustig aan doet?

‘Een beetje koken, dat is mijn tweede passie. Vannacht om drie uur heb ik bijvoorbeeld mijn eerste gooi naar perfecte Kentucky Fried Chicken-kip gedaan. Ik ben al twee jaar vegetariër, maar ik was als kok een ster in vlees bereiden. Stoofpotten, hele barbecues, maar echt: anything. Nu moet ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Vegetarische Kentucky Fried Chicken-kip dus: hoe krijg je die perfect crunchy? Die van vannacht was lekker, maar wat echt ontbrak, was de chunky shit die KFC erin doet. Ik ga zo cornflakes kopen en dan ga ik het vanavond weer maken.’

Het hele interview met Jett Rebel komt uit VIVA editie 47. Deze editie ligt vanaf 21 november in de winkel of kun je online lezen via Blendle. 

»HET HELE ARTIKEL LEES JE HIER OP BLENDLE «