Wow: Europese vrouwen werken nergens zo weinig als in Nederland

introvert werkvloer

Doordat jonge, werkende vrouwen er vaak voor kiezen deeltijd te werken, zijn zij een stuk minder economisch zelfstandig dan mannelijke leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), meldt NU.nl.

In Nederland werken vrouwen gemiddeld 29 uur per week, terwijl mannen per week 37 uur maken. Als je kijkt naar andere Europese landen, is het verschil tussen de uren die mannen en vrouwen werken in Nederland het grootst. Jonge Europese vrouwen (18 tot en met 35 jaar) werken nergens anders zo weinig uren dan in Nederland.

Als je een inkomen hebt van ten minste 920 euro per maand ben je volgens de onderzoekers economisch zelfstandig. 67 procent van de vrouwen tussen de 30 en 35 jaar verdient dat maandelijks, tegenover 82 procent van de mannen.

Kinderen

Wie denkt dat het verschil in uren – en daardoor salaris – komt doordat vrouwen vaak thuisblijven vanwege kinderen, heeft het mis. Het deeltijdwerken gebeurt vaak al aan het begin van de carrière, wanneer er nog geen kinderen zijn: 63 procent van de vrouwen tot 25 jaar werkt parttime. Bij mannen is dat 30 procent. Hoe ouder we worden, hoe groter dat verschil wordt. Dat heeft waarschijnlijk wel met kinderen te maken.

Opleiding

Volgens het SCP komen deze verschillen door de gevolgde opleiding. Vrouwen volgen vaker studies waarbij veel in deeltijd wordt gewerkt, zoals in de zorg. Daarnaast vinden vrouwen het belangrijk dat ze ook tijd hebben voor hun hobby’s of om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Mannen hechten weer meer waarde aan een goed inkomen of aan carrière maken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers starters vaak eerst een baan in deeltijd aanbieden, zodat zij ervaring op kunnen doen. Zodra dat het geval is, kunnen zij vragen om meer uren te maken. Vrouwen doen dit echter minder vaak dan mannen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Nu.nl | Beeld iStock