Kennis delen, slim of niet?

Altijd handig om als creatieve ondernemer tips te krijgen over… ondernemen. Daarom hier de 10 geboden van een ondernemerscoach en -trainer Marca van den Broek. Zelf was ze jarenlang uitvoerend producent en eindredacteur in tv-land en komt ze uit een creatief nest. Ze leerde het creatieve met het zakelijke te verbinden en kan dan ook perfect vertellen wat de succesfactoren zijn van geslaagde zelfstandige creatievelingen. En dat willen wij ook allemaal weten natuurlijk, dus let op, hier komen haar 10 geboden:

  1. Koester je talent. Ontwikkel je talenten door cursussen te doen, vraag feedback aan anderen over je sterke (en zwakke!) punten, blijf jezelf vernieuwen.
  2. Wees zichtbaar. Netwerken en social media zijn belangrijk. De kracht van je bedrijf ligt in de relaties die je hebt met de mensen om je heen. Zowel on- als offline.
  3. Ontwikkel je zakelijke vaardigheden. Acquisitie, onderhandelen, boekhouding. Misschien niet de leukste klusjes, maar zeker niet te onderschatten.
  4. Neem jezelf serieus (maar niet te). Je hebt een bedrijf en bent een professional, toch? Het is geen hobby die je erbij doet. Hanteer dus realistische prijzen en investeer in jezelf (zie punt 1).
  5. Focus! Je kunt vast een heleboel, maar niet alles. Focus je daarom op je beste punten of op dat wat je het liefste doet (gaat vaak samen). Verwerk dit ook in je zakelijke verhaal, bijvoorbeeld je elevator pitch, en in je algehele communicatie.
  6. Streef niet naar perfectie. Echt. Het. Hoeft. Niet. Perfect. Te. Zijn. Het slaat je lam of alles duurt eindeloos.
  7. Gunnen. Probeer nooit iets te bereiken door een ander naar beneden te halen. Iets met karma noemen ze dat…
  8. Delen. Deel je kennis. Kennis delen zorgt op die manier voor een netwerk en laat meteen je expertise zien. Bovendien is delen leuk en levert het meestal ook iets op. 1 + 1 = vaak 3.
  9. Zorg voor balans. Natuurlijk is Steve Jobs er niet gekomen door maar twee dagen per week te werken. Maar alleen maar met je bedrijf bezig zijn houd je niet vol. Zeker creatieven hebben ruimte in hun hoofd nodig. Zet dus af en toe een dikke streep door een dag in je agenda.
  10. Profit with a purpose. Niks mis met geld verdienen. Maar geld verdienen met iets wat je gelukkig maakt en ook nog een beetje zinvol is, is nog leuker.

Wat is jouw onmisbare tip voor succes? Deel hem met ons, want 1 + 1 = 3!

Sluit je ook aan bij VIVA WERK en boost je carrière