Killer Karaoke

Laat ik het maar eerlijk zeggen: ik ben dol op trash TV. Languit op de bank kijken naar programma’s waar je niet bij hoeft na te denken en je alleen maar kunt verwonderen over de motieven van de mensen die eraan meedoen. Speciaal voor mij en al die anderen die voor ordinair en laagdrempelig amusement gaan is deze pulp overzichtelijk bijeen gebracht op één zender; RTL 5.

Ik was dan ook heel benieuwd naar het nieuwste televisieformat: ‘Killer Karaoke’, waarin deelnemers onder extreme (lees bizarre) omstandigheden een liedje moeten zingen. De voorstukjes logen er niet om: een man die als ober presentator Dennis Weening moest bedienen terwijl hij geëlektrocuteerd werd, een dame die blootvoets moest wandelen door muizenvallen en brandnetels tot aan een een deelnemer die in een pakwerkerspak werd aangevallen door waakhonden. Onder het motto: wat er ook gebeurt….altijd blijven zingen.

Nu viel niet alleen het programma zelf mij een beetje tegen (had het toch wat ‘leuker’ verwacht), maar er werden tijdens de verschillende opdrachten ook dieren gebruikt en dat geeft me toch vaak een ietwat naar gevoel. Ook nu weer zag een klein nietsvermoedend konijntje plotseling een grijpende hand zijn hok in gaan en kwamen kikkers face to face te staan met een vals zingende kandidate. Maar het ergste was toch wel de act met de slangen.

Voor wie het niet heeft meegekregen; men liet een schommel, met daarop de kandidate, zakken in een bassin met ijswater waarin 2 vissen baantjes aan het trekken waren. Vervolgens werd hier 5 kilo slangen bijgegooid en daarna nog één zo’n geschubd reuzenexemplaar. Ik heb slangen nog nooit zo heftig zien bewegen en kronkelen. Geen idee wie er nu eigenlijk banger was, de kandidate of die arme beesten. Het was walgelijk om te zien.

Wat mij betreft valt dit gewoon onder de noemer ‘dierenmishandeling’. En dat terwijl ik verre van fan ben van die levende handtassen (sterker nog ik ben PANISCH voor slangen, zeg maar in fobieachtige mate), maar dit was echt zielig. Ik ben geen expert, maar als die krengen in de dierentuin onder een warmtelamp liggen dan zal dit koude spartelbadje niet echt een aangename ervaring zijn geweest. Nog los van de onnodige stress doordat ze een zingende platbodem de territoriale wateren binnen zagen dringen. Onnodig en zielig.

RTL5 verklaart dat het ijswater niet echt ijswater was en dat de ijsblokjes van plastic waren (hé, this is TV man….). Bovendien hebben de dieren zich geen enkel moment bedreigd gevoeld, aldus de dierenbegeleiders van het programma. Nee natuurlijk, de beestjes dansten gewoon mee op de maat van de muziek. Waarschijnlijk beheersen die begeleiders allemaal Sisselspraak en hebben ze goed overleg gehad met de koudbloedigen in kwestie. *cynische modus uitzet*

Gelukkig zijn er ook nog mensen die verstand van zaken hebben en kunnen onderbouwen waarom dit valt onder de noemer ‘dierenmishandeling’. Freek Vonk, professioneel bioloog, doet de persverklaring van RTL5 af als ‘pertinente onzin’ en stelt dat de dierenbegeleiders van het programma ofwel niet capabel genoeg zijn voor hun functie ofwel het geld en entertainment boven het welzijn van de dieren hebben gesteld. Lees hier zijn volledige reactie.

Freek verwoordt wat ik voel en denk te zien: dat de dieren in kwestie echt heel bang waren. En noem me een softie, maar ik vind dat dus echt niet kunnen. Goedkoop entertainment? Ik schaam me er niet voor, ik hou er van. Maar als er beesten onder moeten lijden, dan bedank ik vriendelijk. Ook al zijn het reptielen. Zo’n serpent ben ik dan ook weer niet.

CC foto’s: still filmpje