‘Ik kreeg 250.000 euro voor mijn sperma-onderzoek’

Biomedisch technoloog en VIVA400-vrouw Loes Segerink (30) ontwierp een chip om sperma te beoordelen op kwaliteit, om zo meer stellen te kunnen helpen zwanger te worden.

Goed zaad

Wat is een goede spermacel? Dat zouden wij nou eens best willen weten. Als we Loes mogen geloven laten laboranten zich vaak leiden door het uiterlijk: zwemt ie goed? Ziet ie er mooi uit? “We zijn heel erg gefocust op de buitenkant van spermacellen en zien soms het karakter over het hoofd,” legt ze uit. Ze vroeg zich af of er meer objectieve eigenschappen zijn waarop zaad beoordeeld kan worden, om zo meer stellen te kunnen helpen die nu niet zwanger kunnen worden.

Vrouwelijke techneut

Loes is sinds 2007 bezig met spermacellen. Aan de TU Twente heeft ze biomedische technologie gestudeerd. Binnen deze studie leer je hoe je technologische oplossingen kunt ontwikkelen voor medische problemen. “Die studie sloot naadloos aan bij mijn ambities: ik ben gek op techniek, maar wil ook mensen helpen. Kennelijk hebben meer vrouwelijke techneuten dat; ik zat met bijna net zo veel vrouwen als mannen in de klas.”

Spermachip

Na haar studie vond ze een promotieplek binnen een groter spermaonderzoek aan de Bios Lab-on-a-Chipgroep, verbonden aan de Universiteit Twente. Vier jaar lang heeft ze daar gewerkt aan een chip waarmee ze sperma kan controleren kwaliteit. “Het werkt simpel: met een spuitje plaats je zaad op een chip ter grootte van een postzegel. Op de chip zijn met behulp van microtechnologie kleine kanaaltjes gemaakt waarin passerende cellen worden geteld, zodat je de concentratie van de zaadcellen weet. Ook kan de chip de beweeglijkheid meten. Er is grote behoefte aan zo’n chip, omdat stellen steeds vaker een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben. Bij een fertiliteitafdeling moeten mannen een potje zaad inleveren. Dat is niet alleen gênant, het is ook een momentopname. Met een chip kun je de spermakwaliteit meerdere keren thuis testen. Zo krijg je een veel beter beeld van hoe de cellen presteren.”

250.000 euro

Na haar promotie heeft ze als postdoctorale onderzoeker een Veni-beurs aangevraagd. Ze wilde een technische toepassing ontwerpen die kan aantonen of het DNA van een spermacel beschadigd is of niet, want dat is een vereiste voor een gezonde zwangerschap. “Hoogzwanger van mijn eerste kind zat ik op de dag van de uitslag achter mijn bureau te wachten. Even na vijven kwam het verlossende woord: 250.000 euro voor mijn sperma-onderzoek. Voor mij voelde het vooral als een bekroning, alsof iemand ziet hoe hard je hebt gewerkt. Mijn missie: nog meer mensen helpen aan een baby, met makkelijke, doeltreffende techniek.”

 

Wil je weten hoe het er verder bij haar thuis aan toe gaat, lees dan het hele interview met Loes deze week in VIVA.

De VIVA400-lijst, de lijst met 400 succesvolle vrouwen, staat nu online. Welke genomineerden verdienen het om op 18 november een award te krijgen? Surf nu naar de virtuele stembus, kies per categorie jouw favoriete VIVA400-gegadigde en breng je stem uit. Wacht niet te lang, de stembussen sluiten op 2 november.

VIVAwerk2Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.