Kwantiteit vs. kwaliteit

Als we de gemiddelden moeten geloven, doen wij “het” 3 keer per week. Deze hardnekkige seksmythe verschaft seksuologen al jarenlang een niet-aflatende stroom cliënten en patiënten.

Frequentie
Ook in mijn praktijk melden zich opvallend veel stellen met de klacht dat ze het nationale gemiddelde van 2 à 3 keer per week niet (meer) halen. Maar laat het eens en voor altijd gezegd zijn: Condoomproducent Durex pompt deze nietszeggende cijfers elk jaar weer de wereld in.

Logisch. De fabrikant wil zoveel mogelijk condooms verkopen. Hun gemiddelden worden in mijn beleving dan ook kunstmatig hooggehouden. Persoonlijk geloof ik eerder dat 3 keer per maand een realistischer gemiddelde is dan 3 keer per week. Althans in duurzame en langdurige relaties. Maar goed. Mijn blik is als therapeut natuurlijk ook gekleurd.

Invulling
Maar eerlijk gezegd snap ik de hele discussie niet over frequenties en gemiddelden. Het maakt toch helemaal niets uit wat de buren doen en hoe vaak BNers ‘het’ doen. Het gaat er mijns inziens helemaal niet om hoe vaak je het doet en ook niet wat je precies tussen de lakens uitspookt. Het gaat er toch veel meer om hoe je het doet en hoe je je eronder voelt? Wat jij?

Ik zou zeggen: rem los en bedrijf de liefde vol overgave…

Relatietherapeute Blanca van den Brand blogt iedere dinsdag om 15.30 over liefde en relatie.

CC foto: Chalky Lives