Lang leve de combi-stoomoven!

Ik zou ontzettend graag een keukenprinses willen zijn. Helaas heb ik nog een lange weg te gaan voordat ik mezelf met deze titel mag bekronen. Meestal kom ik niet verder dan een simpele pasta met een kommetje vla als toetje.

Kookstress
Lang in de keuken staan is niet mijn ding. Sterker nog, wanneer er meer dan twee pannen op het vuur staan, schiet ik in de stress. Het vlees brandt aan, de rijst kookt net te lang of de pastasaus smaakt te sterk omdat ik een beetje uitschoot met het vaatje peper.

Rennend naar de snackbar
Wonder boven wonder weet ik de laatste tijd gezonde, maar lekkere gerechten op tafel te toveren. Vorige maand verhuisde ik van mijn studentenwoning naar mijn eerste echte appartementje. Om me op weg te helpen, kreeg ik van mijn moeder een combi-stoomoven van Miele cadeau. Mijn moeder is op de hoogte van mijn matige kook skills en zag mij in gedachten waarschijnlijk al elke dag naar de snackbar rennen.

Twee in een!
Het fijne aan dit apparaat is dat het een oven en stoomoven in één is! Doordat ik nu groenten, vlees en vis kan stomen staan er minder pannen op het vuur. Hierdoor is mijn stress tijdens het koken een stuk minder. Een leuk extraatje: gestoomde gerechten zijn ook nog eens super gezond. De stoom zorgt er namelijk voor dat de smaak en de vitamines perfect behouden blijven.

Oma’s cake
Als keukenprinses in wording was ik nieuwsgierig naar andere functies van de oven. Ik ben gaan experimenteren met taarten en cakes en kwam erachter dat je een prachtige en overheerlijke cake creëert, wanneer je hem zowel stoomt als bakt. Het recept wil ik jullie niet onthouden!

Recept voor ca. 12 plakken

Ingrediënten
250 gram boter + boter om in te vetten
250 gram suiker
5 eieren
Snufje zout
1 eetlepel limoensap
Zeste van 1 limoen (geraspte schil)
250 gram bloem, gezeefd + bloem om te bestuiven

Bereidingswijze
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Meng de boter en suiker met de keukenmachine gedurende 2 minuten op de hoogste stand.
  2. Voeg de eieren één voor één aan het mengsel toe. Voeg vervolgens een snufje zout, het limoensap en de zeste toe en meng dit erdoor.
  3. Spatel (dus niet met de keukenmachine) de gezeefde bloem in gedeelten door het beslag totdat het opgenomen is.
  4. Vet de bakvorm in en bestuif deze met een beetje bloem.
  5. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Plaats de cake in een niet voorverwarmde oven.

Stand: Combinatiestand: Hetelucht Plus (150 °C > 100 % vocht > ca. 60 minuten) of

Stand: Combinatiestand: Boven- en onderwarmte (170 °C > 100 % vocht > ca. 60 minuten)

6. Laat de cake een paar minuten in de uitgeschakelde oven staan. Stort de cake vervolgens op een rooster, zodat hij verder kan afkoelen.

Variatie:
Laat 100 gram rozijnen een nacht wellen (in rum of een andere drank). Laat de rozijnen uitlekken en bestrooi ze met een beetje bloem. Spatel ze als laatste door het beslag.