Lang plezier van je geld: wat te doen met pensioen?

Honderd is het nieuwe tachtig. We worden met z’n allen steeds ouder. Dat heeft ook invloed op je oudedagvoorziening. Daarom kon je tijdens de Pensioen3Daagse van 1 t/m 3 november op het VIVA-forum terecht met al je financiële vragen over later. Het kennisteam van Nationale-Nederlanden heeft antwoord op wat je echt wilt weten over je pensioen.

1. Hoe bereken ik wanneer ik kan stoppen met werken?
Kennisteam: “Voor persoonlijke berekeningen verwijzen we door naar een adviseur. Wil je zelf aan de slag, dan heeft Nationale-Nederlanden een fijne app, ‘MijnPensioencoach’. Na het invoeren van je gegevens ontstaat een overzicht van je inkomsten na je pensioen. Nadat er een volledig overzicht van je inkomsten en uitgaven is gecreëerd, kun je schuiven met de ingangsdatum en zien of je bijvoorbeeld eerder kunt stoppen met werken.”

2. Hoe kan ik extra sparen voor later?
Kennisteam: “Je kan zelf geld wegzetten op een spaarrekening. Een voordeel daarvan is, is dat je meer vrijheid hebt in wanneer en waarvoor je het geld wilt opnemen. Een nadeel is dat je bij deze vorm van sparen geen fiscaal voordeel behaalt. Dat doe je wel als je voor dat extra spaargeld kiest voor een bankspaarproduct of lijfrente.”

3. Wat zijn de voor- en nadelen van het afkopen van mijn pensioen van mijn bijbaantjes?
Kennisteam: “Het voordeel van je pensioen nu afkopen, is dat je het geld meteen tot je beschikking hebt en het geeft overzicht in je administratie. Het nadeel is dat je nu misschien wat extra’s in handen krijgt, maar dat het risico kan ontstaan van een pensioengat. Dat betekent dat je later een bedrag mist om rond te komen. Mocht je voor afkopen kiezen, hou er dan wel rekening mee dat er altijd belasting wordt ingehouden op de bruto afkoopwaarde.”

Wil je meer pensioen?
Kun je er geen genoeg van krijgen? Meer vragen en antwoorden lees je terug in dit topic op het VIVA forum, onder de pijler Geld & Recht. Het topic is inmiddels gesloten, er kunnen dus geen vragen meer worden gesteld. Meer informatie over pensioenen vind je ook op pensioenistedoen.nl.