Lastige bazen: zo ga je ermee om

Lastige baas

Kijk jij elke week op tegen de maandag, omdat je baas eerder een bron van stress is dan een inspirator? Dan heb je misschien te maken met een dominante manager, die slecht luistert, je niet waardeert en nooit tijd voor je heeft behalve als je iets fout doet. Zo ga jij om met zijn of haar grillen. 

De narcistische baas

Heb jij een narcistische baas? Dan weet je nooit waar je aan toe bent. Het ene moment is je manager nog een charmante persoonlijkheid, het volgende krijg je op je kop omdat je iets fout hebt gedaan. Of het ook daadwerkelijk jouw schuld was boeit je baas niet. Herkenbaar? Zo ga je met dit type manager om:

 • Vergaar kennis
  Onderzoek welk gedrag je baas triggert en vermijd deze situaties voortaan.
 • Bewaak je grenzen
  Als je voor een dominante baas werkt, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen omdat hij/zij geen rekening zal houden met jouw gevoelens. Blijf onafhankelijk als persoon in je doen en laten. Laat het gedrag van je baas bij hem/haar en twijfel niet aan jezelf! 
 • Waarder je baas
  Hoe moeilijk het soms ook lijkt, je bereikt meer door je baas te complimenteren en te waarderen dan door te bekritiseren of uit te dagen. 
 • Helder communiceren
  Praat niet over problemen, maar geef een oplossing aan waar je manager alleen toestemming voor hoeft te geven. Wees kort en bondig in je communicatie. Want je baas besteedt tenslotte liever aandacht aan zichzelf dan dat hij/zij naar anderen luistert.
 • Blijf loyaal
  Over je baas roddelen met collega’s kan troost bieden, maar is risicovol omdat juist deze baas erg achterdochtig kan zijn. Geef hem of haar geen grond om je te wantrouwen, blijf neutraal. Zoek liever een uitlaatklep buiten de organisatie.

De control freak

Een baas die bang is voor slechte resultaten en fouten van het personeel, controleert alles en vertrouwt niemand. Hij/zij bemoeit zich met alles tot in de kleinste details. Dit gedrag kan behoorlijk op je zenuwen werken en dat leidt juist weer tot fouten. Zo voorkom je dat je verkrampt:

 • Lever kwaliteit
  Haal je deadlines en zorg ervoor dat de inhoud klopt. Zo geef je geen aanleiding voor extra controle.
 • Vraag door
  Vraag bij een opdracht of project goed door naar details en spreek af op welke momenten je terugkoppelt over de status. 
 • Informeer
  Houd je baas proactief op de hoogte van de voortgang en voorkom dat hij continu naar de status moet vragen.
 • Geef feedback
  Wijs je manager erop als zijn of haar gedrag ontaardt in overdreven controleren. Vertel dat je begrijpt dat hij/zij zich zorgen maakt, maar dat daar geen reden voor is.

De spreadsheetmanager?

Zo’n manager houdt zich vooral bezig met meetings en cijfers en richt zich op het behalen van winst op korte termijn. Inhoudelijke kennis ontbreekt vaak, evenals als de interesse in het wel en wee van zijn personeel. Zo houd je de relatie werkbaar:

 • Facts & numbers
  Zorg voor onderbouwde cijfers en feiten. Je baas is afhankelijk van jouw input, hij wordt erop afgerekend door zijn superieuren.
 • Wees concreet
  Als je zijn aandacht wilt voor jouw ideeën, kom dan met concrete voorstellen die direct winst opleveren.
 • Help jezelf
  Zoek een mentor, binnen of buiten de organisatie, die jou begeleidt in je groei en ontwikkeling, als je eigen baas dat nalaat. 

Blijf je of vertrek je?

Als je ondanks alles blijft tobben over je baas, is het tijd om voor jezelf te kiezen. Bepaal hoelang je het hier nog volhoudt en wat de mogelijkheden zijn om voor een andere baas te  kunnen werken, binnen dit bedrijf of daarbuiten. Stop op tijd als je er geen zicht op verbetering is!

Je leest meer over omgaan met lastige bazen in het boek Slimmer omgaan met je lastige baas van Jolanda Meijer. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Beeld: iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.