Let eens op!

geen

Ik lees de krant. Dat is iets verrukkelijks met twee kleine kinderen in de kamer. En daar gaat het mis.

Buiten regent het, de houtkachel loeit en ik heb maar liefst twee weekendkranten om door te spitten. Relaxed dus. En o, o, wat zijn mijn meiden zoet aan het spélen. Ik heb ze al een tijdje nauwelijks gehoord. Lief zeg.

Watervaste stiften
Elke (4) is haar zusje Katja (1) ondertussen met een merkstift aan het bodypainten. Ze heeft Katja voor de gelegenheid helemaal uitgekleed. “Ja, daar maak ik een vógeltje op jouw beentje Katja. Met een snaveltje en kijk, hij heeft één, twee, vier pootjes!” Katja laat zich rustig onder kalken door Elke, want zelf heeft ze een blauwe watervaste marker in haar knuistjes. Poedelnaakt staat ze in een zojuist gedaan plasje, terwijl ze met openhangende mond  haar onderarmen en handen blauw kleurt. “Mooi keuheure.” (=kleuren)

Te stil
Ik had het natuurlijk kunnen weten. Te stil is geen goed teken. Vaak is er dan een schaar, stift of iets met water in het spel. Er wordt dan ook ineens ongewoon eensgezind samen gespeeld. “Wil jij nu even met rood kleuren, kleine Katja?” hoor ik Elke poeslief vragen. Kleine Katja. Tsss.

Moe
De afgelopen week was het elke dag raak met zo’n reuzefijn spel-in-stilte. En inderdaad: ik was moe en bedacht me steeds te laat dat het om mij heen verdacht stil werd.
Elke verdeelde de aarde uit een plant over haar treintjes.
Katja schepte met twee handen tegelijk water uit de wc-pot in haar sloffen.
Elke ‘kliepte’ (=knipte) de ongeopende post in kleine stukjes.
Katja smeerde handenvol knutsellijm in haar haren: “Goed haren wassen, ja.”

Derrie
De schuldbewuste blik als ik ze betrap. Mijn eerste reactie: ‘ah, nee jongens! Kijk nou wat een rotzooi/derrie/geknoei.’ Ze lijken te weten dat ze iets doen wat niet mag, maar er volgt zo’n prachtige kinderuitleg dat ik niet veel anders kan dan mijn schouders ophalen en de rotzooi opruimen. Moet ik maar beter opletten.

Tijd voor lente
Kinderlogica van Elke in het geval met de merkstiften: “Ik ging Katja mooi kleuren. Net als de kindjes met carnaval op school. En met de potloden lukte het niet. Dus toen heb ik die stiften even uit de kast gepakt. En ik heb Katja helemaal zelf uitgekleed zodat haar kleren niet gekleurd worden.” Niks tegenin te brengen. Tijd voor de lente, een bak nieuwe energie en de hele dag kliederen met zand en water. Buiten.

© foto: Nike Martens