Liza Sips: ‘De eerste nacht met ons zoontje besloten we maar op 
te blijven, zo onzeker waren we’

Van een positieve zwangerschaps-
test tot de eerste nacht: de komst van een kind levert flink wat eerste keren op. Actrice, presentatrice en schrijfster Liza Sips (26) beschrijft de eerste keren met haar zoon Jonathan.

Zwanger en smoorverliefd
We krijgen een kind!” riep ik. Ik moest lachen, maar de tranen stroomden over mijn wangen. Ook Ralph was geëmotioneerd. Door alle emoties kreeg ik huilend een enorme lachbui, eentje waar ik pas vijf minuten later weer uitkwam. We werden ouders! Deze dag, ergens begin augustus 2015, is een van de mooiste van mijn leven. En hoewel ik al smoorverliefd was op mijn vriend, voelde ik vanaf dat moment nóg meer liefde voor hem. Ralph werd de vader van mijn kind. Ons kind.
Mijn zwangerschap verliep geweldig. Ik voelde me goed, had veel energie en genoot van elke minuut. Ik vond het vrolijke 
geschop van mijn baby zó gezellig, dat ik die gekneusde ribben op de koop toenam.

Daar ben je dan
De veertig weken zaten erop en mijn buik stond op ontploffen. Ralph en ik moesten regelmatig lachen als ik met mijn blote buik voor de spiegel stond. “Die ga je er nooit uit krijgen,” zei hij dan. Over de bevalling had ik me nog niet veel zorgen gemaakt. Ik volgde keurig een hoe-moet-ik-bevallen-cursus, dus met de kennis zat het wel goed. Toch sloeg in de veertigste week opeens de schrik me om het hart. Wat nou als mijn bevalling niet volgens de hoe-moet-ik-bevallen-cursus verloopt? Weet ik dan wat ik moet doen? Veel tijd om daarover na te denken had ik niet en gelukkig nam het moederinstinct het over toen het zover was. Op de eerste zondag van april werd onze zoon 
Jonathan, na een prima bevalling, gezond geboren. De eerste keer dat ik hem zag was nóg magischer dan me was verteld.

Nacht zonder slaap
Drie uur na de bevalling mochten Jonah en ik het ziekenhuis al weer verlaten. Vermoeid, emotioneel en vol vragen gingen we voor het eerst met z’n drieën naar huis, waar onze familie ons opwachtte. Omdat het inmiddels elf uur ’s avonds was, hadden we geen kraamverzorgster thuis. Behoorlijk onhandig als je, vooral de eerste uren, over álles onzeker bent. Ralph en ik 
besloten daarom maar om de hele nacht op te blijven. Dit was de eerste van vele slapeloze nachten. Vooral de periode waarin ik borstvoeding gaf, vond ik zwaar. Wanneer moet je slapen? Nu, een jaar later, slaapt Jonah gelukkig prima door. En als hij echt niet kan slapen, krijgt hij soms stiekem nog een fles.

Foto Stef Nagel

Het hele interview met Liza lees je in VIVA Mama 3. Het nummer ligt van dinsdag 18 april tot maandag 29 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «