Loonverschillen tussen man en vrouw: ‘Een vrouwelijker zzp’er wordt gezien als bijklussende huisvrouw’

loonverschillen

Elke donderdag geven we je een kijkje in een topic op het VIVA-forum. Deze week: loonverschillen tussen man en vrouw.

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat jonge vrouwen afgelopen jaar meer verdienden dan jonge mannen. Een goed begin, maar we zijn er nog lang niet. Nog altijd is het loon van mannen in het algemeen hoger dan dat van ons. Oneerlijk? De VIVA-forummers geven hun mening.

  • anoniem19040102: “Bij gelijk functioneren en gelijke werkervaring is er geen enkele reden waarom het salaris van mannen en vrouwen niet ook gelijk zou zijn.”
  • Tessavd31: “Geslacht zou niet uit moeten maken, maar werkervaring en het aantal uur dat je werkt wel. Bijna al mijn vriendinnen en vrouwelijke collega’s werken parttime. Dan ben je binnen veel bedrijven niet geschikt voor een hoge functie. Ik vind persoonlijk niet dat bedrijven zich daarin aan vrouwen moeten aanpassen. Voor zo’n functie kies je gewoon de persoon die het meest geschikt is. Ras of geslacht moet daar geen rol bij spelen.”
  • Gelukspopje: “Mijn salaris was altijd lager dan dat van mijn mannelijke collega’s. En mijn werk was echt niet minder! Toen ik in mijn bedrijfstak als zzp’er begon, werd ik geregeld niet serieus genomen. Een vrouwelijke zzp’er wordt toch vaak gezien als een bijklussende huisvrouw.”
  • strikjemetstippels: “Op de werkvloer moet je brutaal zijn en onderhandelen om salarisverhoging te krijgen, en dat doen mannen sneller. Dat salaris neem je ook weer mee naar een eventuele volgende baan, en zo gaat het door.”
  • nerdopviva: “Vrouwen zijn toch tegenwoordig minstens net zo hoog opgeleid als mannen. Hoe kan het dan dat ze meestal minder verdienen dan hun man?”
  • Pantax: “Mijn man en ik zijn met een gelijk salaris gestart, maar inmiddels verdient hij bijna 50 procent meer dan ik. We zitten in dezelfde branche en ik ben zelfs hoger opgeleid. Het verschil in ons salaris komt deels doordat opleidingsniveau en salaris parabolisch lopen – na het toppunt dat ergens tussen hbo en wo zit, keldert het weer – maar ook deels doordat ik andere keuzes heb gemaakt in mijn werk. Er zijn twee momenten waarop ik een andere stap had kunnen maken, maar die waren niet te combineren met een zwangerschap en het fertiliteitstraject dat ik voor ons tweede kind in moest. En daarbij ben ik er al met al ruim een jaar uit geweest: twee keer bevallings- en ouderschapsverlof. Dat zijn allemaal zaken die samenhangen met mijn geslacht en die ertoe hebben geleid dat ik nu niet zo veel verdien als mijn man. Begrijp me goed, dit is niet zielig of oneerlijk. Want een man die er een jaar uit was geweest en elke ochtend eerst een pitstop in het ziekenhuis moest maken voor een ei-check, zou ook gaan achterlopen in salaris. Maar het is wél genderafhankelijk. Want een man heeft die hindernissen niet, omdat hij voor een gezin geen fysieke prijs hoeft te betalen. Als ik met een vrouw samen was geweest die voor mij het voortplantingsproces had gedaan, had ik absoluut andere keuzes gemaakt.”
  • anoniem342016: “Vrouwen komen vaker in sectoren terecht waar parttime werken mogelijk is: ‘vrouwenberoepen’, zoals in de zorg. Mannen kiezen hun beroep met in hun achterhoofd dat ze hun hele leven moeten werken én met hun salaris ook een gezin moeten onderhouden. Vrouwen kiezen met het idee dat werken vooral leuk moet zijn en te combineren met een gezin (even generaliserend). Overigens is het ook gewoon lastiger om als vrouw iets op te bouwen. In veel sectoren krijgen vrouwen nauwelijks vaste contracten. Als je vruchtbaar bent, word je met argusogen bekeken. Want o god, straks krijg je drie kinderen in vijf jaar. In mijn sector kan iedere man die solliciteert ervan op aan dat hij aangenomen wordt. Er zijn veel meer vrouwen dan mannen en mannen hebben dus een streepje voor. Ze werken vaker fulltime en krijgen geen baby’s. Zit je in een sollicitatieronde met een man, dan kun je het schudden.”
  • pussywillow: “Uiteraard zouden vrouwen hetzelfde moeten verdienen. Misschien zelfs meer, aangezien ze vaak harder werken en betere resultaten behalen maar daar veel te bescheiden over zijn.”

Meer weten over loonverschillen én wat wij vrouwen ertegen kunnen doen? Lees het deze week in VIVA 7! Hier vind je het artikel op Blendle.

Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.