Mag je baas je ‘moppie’ noemen?

moppie

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: de baas noemt ons ‘moppie’

Moppie, lady of meid: de manier waarop forummer stokske wordt aangesproken door haar mannelijke manager en teamleider staat haar totaal niet aan. Haar vrouwelijke collega’s zien het probleem niet. Wat vinden de andere forummers: heeft stokske gelijk of stelt ze zich aan?

Beeld iStock
 • silent-witness: “‘Moppie’ vind ik persoonlijk ook niet fijn. ‘Meid’ is op het randje. ‘Dames’ wordt wel veel gebruikt bij ons.”
 • wolkie: “Ik zie het probleem niet. Je collega’s gaan dus informeel met elkaar om. Vind ik juist prettig.”
 • Tijdschriftenverslindster: “Het gaat er niet om waar de grens van een ander ligt, maar waar jouw grens ligt. Als jij het niet prettig vindt, moet je het vooral bespreken met de manager en teamleider. Grote kans dat ze zich niet eens realiseren hoe een woord als ‘moppie’ op een ander over kan komen.”
 • -NummerZoveel-: “Ik heb me professioneel beziggehouden met diversiteit op de werkvloer en het zichtbaar maken van (on)bewuste discriminatie. En zelfs ik zie het probleem niet bij ‘de meiden’ of ‘de dames’. ‘Moppie’ is een ander verhaal, want dat is echt geen gepast taalgebruik voor op de werkvloer. Als het toch wordt gebruikt, dan hoeft dat overigens helemaal niet slecht bedoeld te zijn. Er zijn zat bedrijven waarin het heel normaal is geworden om elkaar aan te spreken met dergelijke bewoordingen. Het gebruik van dergelijke taal neemt echter de natuurlijk professionele afstand weg, en dat kan ervoor zorgen dat (meestal de wat jongere of wat minder weerbare) collega’s zich ongemakkelijk of zelfs onprettig gaan voelen. En dat is uiteraard niet de bedoeling in een werkomgeving.”
 • lisbeth: “Je kunt ook op elke slak zout leggen.”
 • MiniMe3: “‘Moppie’ zou ik echt niet trekken, en zelfs voorleggen bij de vertrouwenspersoon. Ik heb op mijn werk ook klanten die over de telefoon schutteren met ‘mevrouwtje’, ‘meisje’, ‘vrouwke’, etc. Als het even kan, zeg ik daar wat van. Superdenigrerend.”
 • Ameliaaa: “Nah, die is makkelijk. Dan zou ik voortaan ‘Hey pik!’ tegen hem zeggen.”
 • Taralina: “‘Moppie’? Ach, dan moet ik denken aan de Amsterdamse marktkooplui die mij zo noemen als ik er fruit en groente koop. Ik kan daar echt geen kwaad in zien.”
 • retrostar: “Wel degelijk seksistisch.”
 • maritk: “Nou DAMES (sorry dat ik seksistisch ben, zelfs naar mijn eigen sekse, hoe verzin ik het!), ik stel voor dat we iedereen op het werk ‘persoon’ gaan noemen. En nu we toch bezig zijn, laten we meteen al het seksisme in de maatschappij aanpakken. Voortaan hebben we het over de Kerstpersoon, vroedpersoon, zandpersoon, stropersoon, enzovoort. Kunnen we ons daarna weer met belangrijke zaken bezighouden.”
 • Solomio: “Ik vind ‘moppie’ hetzelfde als tegen iemand met een donkere huidskleur ‘zwartje’ zeggen. Zal meestal vast ook niet negatief bedoeld zijn, maar is wel gewoon fout. Heel erg fout.”
 • Lelietje-van-Dalen: “Ik hoorde laatst een collega, een nette heer van ver in de 50, zijn twee vrouwelijke collega’s van in de 40 met ‘meisjes’ aanspreken. Dat was erg grappig en daar was helemaal niks mis mee, qua ondertoon. Dus ja, ik vind je een zure Opzij-gleuf. Die tijd hebben we toch wel gehad, dacht ik. Voel jij je minderwaardig ten opzichte van je mannelijke collega’s? Ik absoluut niet. Daar zou het om moeten gaan.”

Wat vind jij: moet het kunnen of niet?

Zie ook: