Makkelijk wachtwoord maakt het moeilijk

Eens in de zoveel tijd verander ik mijn wachtwoorden. Ik ben altijd bang dat ze ergens in een computer, die niet van mij is, achterblijven.

Perzikthee tactiek
Zelf vind ik dat mijn wachtwoorden best sterk zijn. Als ik mijn wachtwoord aan mensen geef, krijg ik vaak de vraag hoe ik daar in godsnaam op ben gekomen. Zo was een van mijn wachtwoorden een tijdje ‘perzikthee’. Logisch dat dat vragen oproept. Maar het antwoord is simpel: op het moment dat ik een wachtwoord nodig had, stond er toevallig een doosje perzikthee voor mijn neus. Uiteindelijk bleek die tactiek niet zo goed te werken aangezien ik een hele boodschappenlijst kon vullen met mijn wachtwoorden.

Wachtwoord bewustwording
Toen ik vanmorgen het nieuws zat te kijken, hoorde ik dat één op de tien Nederlanders altijd het zelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende sites. Bovendien gaat het dan ook nog eens om makkelijk te achterhalen wachtwoorden. Bijvoorbeeld met de naam van hun partner, kind of hond in combinatie met een geboorte- of trouwdatum. Deze week is de week van de bewustwording. Op wachtwoordengebied dan. Mensen moeten vaker hun wachtwoord verwisselen en het wachtwoord mag niet te makkelijk te achterhalen zijn.

Ro60!res
Allemaal hartstikke logisch natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk: een nieuw wachtwoord bedenken is helemaal niet makkelijk. Op een gegeven moment heb je alle data, huisdieren vriendjes en exen gehad en wat moet je dan? De site wisseljewachtwoord.nl biedt hulp. Door middel van verschillende vragen als ‘wat is de naam van je eerste liefde’ en ‘wat is je streefgewicht’ krijg je een suggestie voor een nieuw wachtwoord. Zelf kreeg ik Ro60!res als nieuw wachtwoord toegewezen.

Hartstikke leuk maar….
Wat moet ik met tien van die onbegrijpelijke wachtwoorden? Die kan ik nooit onthouden en als ik ze ergens op ga schrijven is dat ook weer niet veilig.

Hoe goed (of slecht) ga jij met je wachtwoorden om?

CC foto: Alexandre Dulaunoy