De man die tijdens een Zoom-meeting masturbeerde is alweer aan het werk

Jeffrey Toobin

Jeffrey Toobin werd in oktober 2020 plotsklaps een beroemdheid, maar niet om een heel egostrelende reden. Hij masturbeerde tijdens een Zoom-vergadering terwijl hij niet doorhad dat zijn camera nog aan stond. Hij werd direct ontslagen door de New York Times, maar zijn werk als chef legal analyst bij CNN heeft hij nog steeds. 

Toobin werd door CNN krap zeven maanden gecanceld voor hij weer aan de slag mocht voor de zender. Vóór hij aan de slag ging, moest hij nog wel even een behoorlijk ongemakkelijk interview ondergaan met nieuwslezer Alisyn Camerota. Dat cringy gesprek was waarschijnlijk een grotere straf dan zijn zeven maande tellende pauze.

‘Amper verdedigbaar’

‘Ik dacht duidelijk niet na of in ieder geval niet veel, en het is iets wat ik niet kan uitleggen’, reageert Toobin op de vraag ‘what the hell’ hij destijds dacht. ‘Ik wil mezelf niet verdedigen want dit is amper verdedigbaar, maar ik dacht dat ik niet in de meeting zat. Ik dacht dat anderen me niet konden zien. Ik heb zeven ellendige maanden lang geprobeerd een beter persoon te worden. Ik ben in therapie gegaan, heb vrijwilligerswerk gedaan bij een voedselbank en werk aan een boek. Ik probeer weer de persoon te worden die mensen kunnen vertrouwen’, aldus Toobin.

 

Ontslag

Na een intern onderzoek werd hij ontslagen door The New York Times. Dat ging te ver, vindt Toobin. ‘Ze hebben mijn hele carrière bij The New York Times onder de loep genomen en vonden geen klachten, geen problemen. Er was alleen dit incident. Toch besloten ze me te laten gaan, want mijn hart brak. Ik vond het een excessieve straf, maar daarom vragen ze waarschijnlijk een crimineel niet zijn eigen zaak te beoordelen.’

Mannen met macht

CNN bleef hem wel trouw. Ze gaven hem een paar maanden vrij zodat hij kon dealen met ‘persoonlijke issues’. Na zeven maanden gaat hij nu weer aan de slag bij zijn prestigieuze baan als analyst. Op Twitter vinden mensen daar nogal wat van. ‘De enige reden waarom Toobin alweer aan het werk is, is omdat andere mannen met macht denken: ‘Volgende keer ben ik het die betrapt wordt op masturberen tijdens een Zoom-meeting’, en mijn god, dat is angstaanjagend’, schrijft Lindsay Gibbs.

 

‘Ik leef ook in deze wereld. Ik ken social media en weet hoe de reacties waarschijnlijk zullen zijn’, zegt Toobin. ‘Ik hoop dat ze op z’n minst gemixt zijn.’

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Refinery 29 | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.