Mannenwerk

Net als je denkt dat je alles hebt gehad, komt er weer iets anders bij. Ik heb net de meeste huishoudelijke klusjes onder de knie en dan blijkt er ook nog iets van een buitenhuishouden te bestaan.

Overal frummels
We hebben geen gras, dus maaien is niet nodig. De planten vallen onder de taken van mijn vriend, die alles wat leeft in leven probeert te houden. Inclusief mij. Maar er zijn ook levensvormen waar we van af moeten. Bomen die blaadjes, frummels en drek laten vallen, duiven die alles onderschijten, onkruid dat tussen de tegels woekert en complete mierenbunkers die tegen kokend water bestand zijn.

Wat een verrassing
Vorige week zijn we met het onkruid tussen de tegels begonnen. Toen vriend klaar was met de hele oprit, was bij mij de score een vierkante meter onkruidvrij en een blaar op mijn vinger. Als verrassing besloot ik de ramen te gaan wassen, terwijl hij een ladder ophaalde bij een vriend. Toen ik net klaar was kwam hij met de ladder de achtertuin in. ‘Oh, dat heeft veel zin. Ik heb net de ladder opgehaald om de ramen boven te wassen. Dan kun je beneden wel weer opnieuw beginnen.’ Waarschijnlijk is het overbodig om te zeggen dat ik meer verrast was dan hij.

Mentale steun
Klein detail: meneer heeft hoogtevrees. Niet te zuinig ook. Het meest voor de hand liggende scenario zou dus zijn om mij de ladder te laten beklimmen en de ramen te laten wassen, terwijl hij met zijn spierballen de ladder zou bedwingen vanaf de grond. Maar dat ging niet gebeuren. Hij betrad dapper de ladder en ik keek toe vanaf beneden. Ik hield de ladder wel vast, maar dat bestond meer uit mentale dan fysieke steun.

Geen gezicht
Goed, nu was het klaar. Het volgende klusje was voor mij, ongeacht de omvang en het gewicht ervan. Ik werd bevoegd tot bladblazeres. Ik kon het ding met moeite tillen en de slakkenhuizen en grindstenen vlogen me om de oren. Alles vloog recht omhoog en vanaf anderhalve meter hoogte probeerde ik, met mijn bladblazer in de lucht, alles in de goede richting te dwingen. Het was geen gezicht, maar het resultaat mag er zijn.

Het was weer een beproeving, waarbij zelfs een hardnekkige hoogtevrees is getrotseerd. Nu wordt het vooral tijd dat ik een beetje smetvrees ontwikkel.

© Beeld: privébezit