Mentor & me: – Sophie: ‘Hij zegt nooit wat ik wel of niet moet doen. Fijn, want ik wil eigen keuzes maken’

Elke businessvrouw heeft een sparringpartner nodig, iemand die haar adviseert en goeie raad geeft. Kortom: een mentor. In VIVA elke week de mentor achter de ondernemer.

Sophie van den Haak (41) richtte in 2011 waxsalon The Wax Bar op. Ze wil de komende jaren van zes naar minimaal vijftig vestigingen groeien. Philip Hess helpt haar om een goede leider te worden. Zijn belangrijkste tip: “Wil je groter worden? Zorg voor een goed team.”

Tekst: Eve Tomaszewski | Fotografie: Anke van der Meer

Hoe helpt Philip jou?

“We gaan een keer in de twee à drie maanden samen lunchen. Dit doet hij vrijwillig. Meestal duren onze afspraken zo’n anderhalf uur, en om deze tijd zo efficiënt mogelijk in te vullen, bereid ik het goed voor. Ik schrijf alles op waar ik tegenaan loop en leg al mijn vraagstukken op het gebied van leidinggeven aan Philip voor. De laatste keer besprak ik met hem onder andere of nu het juiste moment is om iemand aan te nemen op managementniveau. Verder vroeg ik hem om advies over een meningsverschil dat ik met een werknemer had.”

Waarom is hij zo’n goede mentor?

“Hij luistert heel goed, vraagt door en deelt dan zijn eigen ervaringen als oprichter van het bedrijf Senz, van de bekende stormproof-paraplu’s. Hij pusht me niet en zegt nooit wat ik wel of niet moet doen. Dat vind ik fijn, want ik wil mijn eigen keuzes kunnen maken en kan dat ook het beste zelf.”

Welke eigenschappen zijn belangrijk als je het als ondernemer wilt maken?

“Dat je niet alleen maar blijft denken, maar het ook gaat dóén. Anders gaat er niets gebeuren en blijft het bij 
een idee. Je moet ook goed met tegenslagen kunnen omgaan. Ik had twee investeerders voor The Wax Bar, elke maand kwamen we met z’n drieën samen om te sparren over de grote 
lijnen. Maar toen overleed een van hen. We hadden alles contractueel vastgelegd, maar je gaat er niet vanuit dat het echt gebeurt. En bovendien kende ik hem goed, dus het was een emotionele periode.”

Wanneer dacht je: ik heb een coach nodig?

“Anderhalf jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel. Er waren zelfs momenten dat ik eraan dacht om te stoppen met ondernemen. Het kostte me veel energie, en als ik een van mijn filialen binnenliep, merkte ik alleen wat er niet goed ging. Dan sprak ik het team aan over boekjes op een tafel die niet netjes lagen of dat er geen koffie werd aangeboden aan klanten. Ik kon er met niemand over praten, maar had daar wel behoefte aan. Dus schreef ik me in bij de Entrepreneurs’ Organization, een internationale peer-to-peer organisatie voor ondernemers om met elkaar te groeien zowel zakelijk als persoonlijk. Via hen kwam ik in contact met Philip.”

Heb je een tip waar elke ondernemer iets aan heeft?

“Schakel meteen de hulp in van mensen om je heen of van een mentor als je het idee hebt dat je vastloopt. Elke onder-
nemer komt op een punt waarop het prettig is om met iemand te kijken naar de dingen waar je tegenaan loopt. Een sparringpartner heeft meer afstand en kan je nieuwe inzichten geven.”

Wat heeft Philip jou geleerd?

“Om als leidinggevende proactief te zijn en vanuit iets positiefs te handelen. Je kunt wachten totdat werknemers fouten maken en er 
dan iets van zeggen, maar je kunt ook proberen deze samen te voorkomen. Philip bracht me op het idee om aan het begin van het seizoen sessies te houden waarin werknemers inzicht kregen in de route die een klant van The Wax Bar doorloopt. Daardoor kwam iedereen tot inzichten als ‘het is belangrijk dat we de deur dichtdoen’ en ‘het komt vriendelijker over als we mensen meteen begroeten’. Over vijf jaar wil ik de bekendste waxsalon van Nederland zijn, en 
zonder een goed team gaat dat niet lukken. Onze klanten geven zich letterlijk bloot bij ons als ze langskomen voor een waxbehandeling. Als we willen dat ze blijven terugkomen, is het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen bij het team.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 26. De editie ligt van woensdag 28 juni t/m dinsdag 4 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «