Met deze apps blijf je gefocust

Je installeert je achter je computer en weet zeker dat je nu écht productief gaat werken. Maar voor je het weet is er vijf uur voorbij en heb je uitgebreid Facebook gecheckt, de trending topics op Twitter doorgenomen, een nieuwe jas geshopt, bekeken wat Lady Gaga, Brangelina en Jennifer Lawrence het afgelopen weekend droegen en de vakantiefoto’s van je ex met z’n nieuw vlam bekeken. Oeps.. Daar gaat je productieve werkdag. Met deze apps blijf je wél gefocust.

Geroezemoes

Bij de geluiden die je hoort in een koffietentje, dus zacht geroezemoes en het rinkelen van kopjes, kun je erg goed werken. Dat blijkt uit onderzoeken van de universiteiten van British Columbia en Virginia. Bij niet al te harde achtergrond geluiden, zo’n 70 decibel, krijg je volgens de onderzoeken sneller creatieve ideeën en blijf je geconcentreerd. Voor iedereen die niet iedere dag in de koffietent om de hoek kan gaan zitten is er de website en gratis app Coffitivity die de fijne klanken nabootst.

Blok de verleidingen

Productivity Owl is een extensie voor browser Google Chrome. Nadat je de gratis extensie hebt geïnstalleerd geef je aan welke pagina’s een no-go zijn. De uil houdt je in de gaten en volgt welke pagina’s je bezoekt. Wanneer je niet productief bent, omdat je bijvoorbeeld te lang op Facebook zit, sluit hij de pagina. Is de uil niet streng genoeg voor je, dan kun je het striktere Cold Turkey proberen.

Kookwekker-app

Van de Pomodoro-techniek heb je vast al eens gehoord. Je zet een kookwekker op 25 minuten en gaat zonder smoesjes aan de slag. Als de wekker afgaat neem je vijf minuten pauze en daarna zet je de wekker weer op 25 minuten. Elk blokje van 25 minuten is één Pomodoro en na vier blokjes neem je 25 minuten pauze. Wanneer deze techniek voor je werkt, hou je jezelf scherp en op blijf je op schema.
Stel je digitale kookwekker in op e.ggtimer.com en tomato-timer.com of ga voor een app, zoals Pomodoro Timer (€ 2,99 in de App Store) of Clear Focus (gratis in Google Play).

Hou het overzicht

Een to-do-list brengt structuur aan in je werkdag en het wegstrepen van taken die je gedaan hebt voelt heerlijk. Er zijn heel wat online takensystemen die automatisch syncen op al je apparaten, waardoor je lijstjes altijd op up-to-date zijn. De systemen gaan veel verder dan simpel wat punten onder elkaar knallen, want vaak kun je lijstjes aan elkaar koppelen, subtaken toevoegen of extra notities neerpennen. Ook fijn: met de meeste systemen kun je zien wat je allemaal hebt afgestreept, je zogenaamde done-list. Eén blik hierop aan het einde van je werkdag en je voelt je meteen voldaan omdat je bergen werk hebt verzet. Probeer Wunderlist of Remember The Milk.

Beeld: Istock