Met deze eigenschappen krijg jij een topcarrière

eigenschappen baas

Heb jij de ambitie om later een topvrouw bij een bedrijf te worden? Met afwachten en voorrang geven aan je collega’s kom je er natuurlijk niet. Maar met welke kenmerken dan wel?

Bijna alle vrouwelijke bazen hebben dezelfde karaktereigenschappen, dat wijst een recent onderzoek uit. Have you got what it takes? Check dit lijstje snel…

Assertiviteit

Denk je aan je eigen belangen, maar ook die van anderen? Ben je niet bang om je te uiten en bij dat standpunt te blijven? Dan ben jij assertief. Een van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om te groeien in je carrière.

Sterk ego

We horen je denken… Maar nee, een sterk ego hebben betekent niet per se dat je jezelf helemaal de shit vindt. Om succes op hoog niveau te hebben of krijgen heb je een goede dosis zelfvertrouwen nodig. Want: zonder vertrouwen in je eigen mogelijkheden kom je er überhaupt niet en zullen anderen ook niet in jou geloven.

Directheid

In een probleemsituatie willen mensen graag duidelijkheid. Van hun baas natuurlijk des te meer. Met twijfelachtig antwoorden komt niemand verder – de knoop kunnen doorhakken is must.

Empathie

Naast assertief en direct zijn, moet een succesvolle vrouwelijke baas ook weten wanneer ze een zachte kant moet laten zien. Als je geen empathie kan opbrengen voor medewerkers is de kans groot dat je geen respect terug krijgt. Het erkennen van ieders sterktes én zwaktes (ook je eigen!) is een goede kracht.

Energiek

Een team elke dag weer inspireren en enthousiasmeren vraagt om een flinke dosis energie en positiviteit. Moeheid en een topfunctie gaat hand in hand, maar de kunst is om jezelf ook steeds een oppepper te geven.

Stressbestendig

Stress is onvermijdelijk met een drukke topbaan. Toch zijn er gezonde manieren om ermee om te gaan, anders dan ga je er aan onderdoor.

Beeld: iStock