Met deze 4 vragen sta je nooit meer met je mond vol tanden tijdens een sollicitatiegesprek

Het is een vraag waarmee vrijwel elk sollicitatiegesprek wordt afgerond, zelfs als je tussendoor al wat vragen in het gesprek had gegooid. ‘Heb jij nog vragen voor ons?’ En dan sta je toch een beetje voor paal als je antwoord ‘nee’ is. Daarom: vier vragen voor achter de hand.

1. Hoe is de bedrijfscultuur?

Dit is een open vraag, en geeft je de gelegenheid om uit te vissen wat het bedrijf waar je solliciteert jóu allemaal te bieden heeft. Krijg je een te algemeen antwoord en wil je bijvoorbeeld graag weten of het mogelijk is af en toe om thuis te werken? Dan kun je bijvoorbeeld beginnen met de vraag hoe het bedrijf de werkdruk op peil houdt.

2. Hoe ziet het takenpakket er in de praktijk uit?

Het is fijn om te weten hoe je dag er ongeveer uit gaat zien. Zo krijg je een beter beeld of de functie goed bij je past en kom je erachter wat de verwachtingen van jouw werkgever ten opzichte van jou zijn. Mochten de taken uiteindelijk heel anders uitvallen, heb je ook direct iets om naar terug te refereren.

3. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Het is altijd goed om ambitie te tonen. Niet omdat je de functie waarvoor je solliciteert niet interessant genoeg vindt, maar om focus op de toekomst te houden. Daar houden werkgevers van.
 Tenzij je zelf geen duidelijk beeld hebt van wat je over een paar jaar wilt doen. Dan is het beter de onderstaande vraag te stellen.

4. Biedt het bedrijf ruimte voor opleiding of training?

Het is fijn om te weten of er budget is om jezelf te ontwikkelen. En als jouw talent daardoor toeneemt, profiteert het bedrijf daar ook van. Typisch gevalletje win-win dus.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN | Beeld iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.