Met een makkelijke naam maak je sneller carrière

naam

Heet je Lawina, Paradisa of Sequoia en gaat het niet echt lekker met je carrière? Misschien kun je de schuld voor een deel in de schoenen van je ouders schuiven. Uit psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een makkelijke naam sneller een positieve indruk maken. Dit zou meer kans geven op een hogere functie binnen een bedrijf en een succesvolle carrière.

Moeilijke naam is risicovol

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat onze hersenen een moeilijk woord of begrip vaak als risicovol bestempelen. Bedrijven met korte, makkelijke namen doen het daarom beter dan die met ingewikkelde namen. Ook personen met een makkelijk uitspreekbare naam worden positiever beoordeeld. De onderzochte personen met zowel een makkelijke voor- als achternaam bleken het best carrière te maken.

Uniseks namen

Ook met een unisex-naam maak je sneller carrière, vooral in vakgebieden waar mannen traditioneel de overhand hebben. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector, maar ook aan juristen en rechters. Hoe neutraler je naam, zoals Renee, Marijn of Robin, hoe groter de kans op een succesvolle carrière binnen deze sectoren.

Provider?

Verwacht je zelf een kindje en staat Provider, Shari-ëllé, Winner of Tiger-Lily hoog op je favorietenlijstjes? Misschien moet je toch, om alvast aan de carrière van je kroost te denken, een simpelere naam overwegen.

Bron: Spits, Sagepub
Beeld: Joakim Formo via Flickr.com