Mexico, Mexi-iiiiiicoooo

Denk er even de stem van de Zangeres Zonder Naam bij, dat is beter voor het effect. En terwijl je dat liedje vervolgens de hele dag in je hoofd hebt, kook je natuurlijk wat Mexicaans vanavond.

Eenpansgerecht dus weinig opruimen
Ik ga binnenkort naar Mexico, vandaar dat ik op de Mexicaanse toer ben gegaan. Ik ben sowieso een groot fan van de gevulde wrap. Een snel en makkelijk te maken gerecht, wat je helemaal zelf kunt samenstellen. En één pan dus weinig op te ruimen en/of af te wassen. Dat telt ook!

Mexicaanse kruiden
Je kunt natuurlijk een Mexicaanse-kruidenmix-zakje kopen, zeker wanneer je weinig tijd hebt is dat heel handig. Maar zelf maken is met een goede basis in je voorraadkast ook heel eenvoudig. In Mexico koken ze namelijk veel met gedroogde ingrediënten, bijvoorbeeld knoflookpoeder, paprikapoeder en cayennepeper en dat kun je lang in je voorraadkast bewaren.

Niet compleet zonder dips
En bij de wrap horen natuurlijk wel dipjes, of het nou ‘echt echt’ hoort of het de Europese versie van Mexicaans is. Want elke kans om guacamole te eten, pak ik met beide handen aan. Zure room kun je trouwens ook zelf maken. Hoe? Dat lees je in mijn blog over Mexicaanse tosti’s (quesedilla’s), ook erg lekker! Daar staat trouwens ook nog eens beschreven hoe je guacamole maakt.

Mexicaanse gevulde tortillawraps, voor 2 personen
met gehakt, maïs, paprika en dips

Nodig

•    1 krop sla of een zak sla, als je weinig tijd hebt
•    2 tortillawraps (zacht)
•    400 gram gehakt
•    1 rode paprika, in kleine blokjes
•    1 blikje biologische maïs
•    1 rode ui
•    1 teen knoflook

Om het gehakt te kruiden
•    ½ theelepel cayennepeper
•    ½ theelepel mild paprikapoeder
•    Snufje zout
•    Versgemalen zwarte peper
•    ½ theelepel djintan (komijnpoeder)
•    Snufje ketoembar (korianderzaad)

Maken

1.    Snipper de rode ui en fruit aan in een beetje zonnebloemolie (middelhoog vuur). Pers de knoflook en doe erbij, fruit ook even aan.
2.    Bak het gehakt rul en gaar. Voeg de kruiden zoals in de ingrediënten genoemd, toe.
3.    Voeg dan de paprika en maïs toe en laat nog een paar minuten op middelhoog vuur pruttelen en doorgaren.
4.    Ondertussen haal je de buitenste slabladeren van de krop af (gooi ze weg). Daarna haal je alle blaadjes los (afpellen, laag voor laag) en was je ze. Laat uitlekken of doe in een slacentrifuge. Zet de blaadjes apart.
5.    Verwarm twee grote tortillawraps in een droge koekenpan. Af en toe omdraaien (heeft maar een minuutje nodig op middelhoog vuur). Let op dat ze niet verbranden of te hard worden.
6.    Leg de tortilla op bord, bedek met een paar slablaadjes en een beetje zure room. Schep het gehaktmengsel erin en er bovenop nog een beetje sla en eventueel verse tomatenschijfjes.
7.    Rol de tortilla op en snijd doormidden.
8.    Serveer met guacamole en zure room en eventueel nog met een frisse tomatensalade erbij.

Buen apetito!

CC Foto: Privébezit