‘Ik miste de limo en daardoor het rodeloper-moment van mijn afstudeerfilm’

Ze was geen hoogvlieger op de academie, maar het werk van animatiefilmmaker en VIVA400-vrouw Raimke Groothuizen (29) was wel op internationale filmfestivals te zien. Vier vragen aan deze creatieve ondernemer.

1. In 2009 draaide je afstudeerfilm op het Berlinale – het internationale filmfestival van Berlijn. Vertel, hoe was het?
“Leuk! Maar ik ben een beetje onhandig. Ik miste de limo en het rodeloper-moment. Ik kwam te laat aan. Haastig duwde ik de deur van de gigantische bioscoopzaal open. Het was donker, ik tuurde de zaal rond en zag niemand in de stoelen zitten. Even was ik teleurgesteld, totdat de film begon. Tijdens het openingslied begon het publiek uitbundig te klappen. ‘De kleine Kraai met blote billen’ was een succes. Honderden kleuters waren razend enthousiast, ze kwamen alleen niet boven de stoelen uit.”

2. Ben je altijd al zo creatief geweest?
“Ik was wel creatief, maar op de kunstacademie was ik geen hoogvlieger, ik haalde zessen en zevens. Toch werd mijn afstudeerfilm gedraaid door Cinekid en won het een publieksprijs. En daarna kwam dus die aanvraag uit Berlijn. Ik belde een oud-docent omdat ik niet snapte hoe ik de band moest aanleveren. ‘Waar is het voor?’ vroeg hij. Hij viel bijna van zijn stoel toen ik de naam Berlinale liet vallen. ‘Is dat groot dan?’ vroeg ik. ‘Dan ga ik het toch maar in orde maken.’”

3. Als je nu terugkijkt op je carrière, was dit vak dan een logische keuze?
“Ja, ik keek vroeger veel tekenfilms en vertelde altijd verhalen. We hadden geen musical in groep acht, dus pakte ik een sprookje uit een boek en vertaalde dat naar een musical. Die voerden we uit met de hele klas. Na de kunstacademie deed ik de pabo, omdat ik meer over pedagogiek en didactiek wilde leren. Ook kreeg ik de opdracht om een animatiefilm te maken voor de gemeente Noord-Brabant. Ik mocht het alleen aannemen als ik een bedrijf had, dus pakte ik de auto en reed naar de KvK om me in te schrijven.”

4. Is het ondernemerschap jou met de paplepel ingegoten?
“Niet echt. Ik kom uit een arbeidersgezin, waarin ik heb meegekregen dat een vaste baan, sparen en zekerheid belangrijk is. Daarom hield ik de eerste twee jaar mijn bijbaan bij de benzinepomp aan. Totdat ik een master ging volgen en ik het allemaal niet meer kon combineren. Nu maak ik animatiefilms voor bedrijven, geef workshops op scholen, aan zakenmannen en wethouders, en ik geef animatieles op een grafisch lyceum. Al die verschillende facetten zijn zo leuk, dat ik nooit het gevoel heb dat ik aan het werk ben.”

Wil je weten hoe het er verder bij haar thuis aan toe gaat, lees dan het hele interview met Raimke deze week in VIVA.

Raimke Groothuizen
Fotobijschriften:
1. Een screenshot uit ‘De kleine Kraai’.
2. Op een kinderfilmfestival in Japan 2009 met andere filmmakers, net voordat ‘De kleine Kraai met blote billen’ vertoond zou worden.
3. De Raimke-mobiel zoals mijn auto door iedereen genoemd wordt.
4. Mijn ‘Kleine Kraai’ tussen de andere prentenboeken in een boekhandel. Geluksmomentje!

Credit portretfoto: Esther Hereijgers


VIVAwerk2

 

Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.