Moet ik mijn buurman zeggen mij met rust te laten?

Vera (28): “Boven mij woont een wat oudere man. In het begin leek hij me een aardige kerel. Hij stopte altijd even op de gang om een praatje met me aan te knopen en was vooral geïnteresseerd in mijn werk. Omdat hij veel mensen kent in mijn vakgebied, wilde hij me in contact brengen met mensen die hij kende. Dus gaf ik hem mijn visitekaartje, want dat wilde ik wel.”

Klop, klop, klop
“Ik wist toen nog niet dat hij me te pas en te onpas zou bellen en mailen. Omdat ik het toch een beetje gek vond om mijn oudere buurman zo vaak te spreken, nam ik meestal niet op als hij belde. En deed ik niet open als hij op mijn deur klopte. Sinds kort legt hij ook briefjes voor mijn deur en laat hij boeken achter die hij me wil laten lezen. Allemaal nog redelijk onschuldig. Maar toen ik hem laatst via de mail vertelde dat ik een nieuwe vriend heb in een andere stad en daarom niet zo vaak meer thuis ben – ook om hem op afstand te houden – liet hij duidelijk blijken dat hij teleurgesteld was dat ik een vriend heb. Intussen blijft hij doorgaan met briefjes neerleggen en op mijn deur kloppen. Soms hoor ik hem naar beneden komen, maar niet verder lopen dan mijn deur. Ik weet dan dat hij voor mijn deur staat.”

Goedbedoeld?
“Ik vind het allemaal behoorlijk creepy. Het voelt niet fijn dat hij zo in mijn buurt ‘hangt’, ook al benadert hij me altijd met een werkgerelateerd onderwerp. Ik weet dat als ik hem erop aanspreek, hij zal zeggen dat hij het goed bedoelt. Dat hij me alleen maar wil helpen met mijn carrière. Bovendien kan het dan nog ongemakkelijker worden als ik hem tegenkom in huis – we hebben een gezamenlijke entree – en daar heb ik geen zin in. Maar aan de andere kant: hij komt wel erg in mijn ‘ruimte’ en dat hij zegt dat hij het jammer vindt dat ik een vriend heb, vind ik veel te ver gaan. Hij wil dus duidelijk meer van me. Ik heb weinig zin in de confrontatie, maar moet ik mijn buurman toch zeggen me met rust te laten?”

PS Je reactie op dit dilemma kan (ingekort) in Viva komen. Alleen je initiaal en eventueel je leeftijd komen erbij. Heb je zelf een dilemma? Mail dat kort maar goed uitgelegd naar dilemma@viva.nl

CC foto: Aidan.Morgan