Moeten we in ons nieuwbouwhuis blijven wonen?

Hanna (30): “Drie jaar geleden besloten mijn vriend Jurre en ik een huis te kopen. Op dat moment woonden we in een huurwoning in Amsterdam – heel gezellig, maar ook klein, oud en met een hoop geluidsoverlast. We besloten voor een groot nieuwbouwhuis in jaren-30-stijl te gaan in een buitenwijk van een plaats in de buurt. Omdat het nog gebouwd moest worden op het moment dat we het koopcontract ondertekenden, hadden we nog twee jaar om aan het idee van zo’n grotemensenhuis in een rustige wijk te wennen.”

Ver weg van alles
“Een jaar geleden was het eindelijk zover: we kregen de sleutel en trokken enthousiast in onze gloednieuwe woning. Het huis is prachtig geworden en de ruimte die we hebben is heerlijk, maar het lukt Jurre en vooral mij maar niet om te wennen aan ons nieuwe leventje. Ik mis de stad, de reuring, de gezelligheid. Gewoon, het idee dat je op een saaie woensdagavond op de bonnefooi de stad in kunt fietsen en wel ziet hoe de avond verder loopt. In plaats daarvan zitten we ver weg van alles. En: de hele wijk wordt bewoond door jonge gezinnen, we passen er niet echt tussen. Toen we een paar jaar geleden het huis kochten, dacht ik dat Jurre en ik tegen deze tijd ook wel toe zouden zijn aan gezinsuitbreiding, maar niets is minder waar.”

Niet op m’n plek
“Hoe leuk ik het huis ook vind, ik voel me hier totaal niet op m’n plek. Ik wil dan ook niets liever dan terugverhuizen naar de stad. Niet zo handig natuurlijk in deze tijd, helemaal omdat in onze wijk nog volop nieuwe woningen worden gebouwd en er ook nog eens een flink aantal te koop staat. Om er qua ruimte niet al te veel op achteruit te gaan, moeten we minimaal uit de kosten komen, maar de kans dat dat lukt is nihil. Jurre wil ook graag weg, maar twijfelt. Hij is bang dat we over twee jaar ineens wel toe zijn aan een volgende stap in onze relatie terwijl we dan weer in de (toch niet zo kindvriendelijke) stad wonen. Wat moeten we doen? Ons gevoel volgen, het huis met verlies verkopen en hier weggaan? Of toch maar blijven, in de hoop dat het ons hier in de toekomst wel bevalt?”

Foto: Gettyimages.nl