Mooi onderzoek: Ikea houdt onze ochtendrituelen tegen het licht

ochtendrituelen

De wekker uitzetten, douchen, aankleden, opmaken, ontbijten en hop, naar je werk. ’s Morgens werken we allemaal hetzelfde lijstje af, maar hebben onze eigen ochtendrituelen. Ikea vindt het razend interessant wat wij in de ochtend uitspoken en deed hier onderzoek naar. Bewoners van Londen, Parijs, Stockholm, Mumbai, Shanghai, Moskou, Berlijn en New York werden door de Zweedse meubelkoning aan de tand gevoeld.

Wekker uitzetten

40% van de mensen snoozet niet en springt meteen hun bed uit. Zo’n 13% snoozet drie keer of meer, terwijl 14% geen wekker zet. In Moskou wordt het meest gesnoozed: 50% doet het. Eenmaal wakker wordt er in bed niet veel geknuffeld: 82% gaat z’n bed uit zonder te kroelen of knuffelen. Seks is in de ochtend helemaal niet populair: gemiddeld heeft maar 5% seks in de ochtend. In Moskou doen ze het dan het meest (7%) en in Shanghai en Stockholm het minst (2%).

Douchen

Een douche of bad nemen is in de ochtend niet zo vanzelfsprekend: gemiddeld springt 45% onder de frisse straal, tegenover 55% die dat niet doet. Grote verschillen zie je tussen Mumbai en Shanghai. In Mumbai doucht 73% ‘s ochtends, terwijl in Shanghai maar 8% dit doet.

Opmaken

Gemiddeld stapt 20% van de vrouwen de deur uit zonder zich op te maken. Deze vrouwen wonen vooral in Shanghai, want daar gaat 40% make-up loos de deur uit. In Berlijn sleutelen vrouwen het meest aan zichzelf voordat ze vertrekken. Ze doen daar zo’n 17 minuten over.

Ontbijten

In Shanghai wonen de meest enthousiaste ontbijters: 77% kauwt wat weg ’s ochtends. Maar ze maken dit ontbijt alleen voor zichzelf, want 70% zegt nooit ontbijt voor anderen te maken. In Berlijn en New York wordt het slechtst ontbeten. In Mumbai en Shanghai wordt meestal samen ontbeten, terwijl een derde van de inwoners van Moskou en Stockholm altijd alleen ontbijt.

Hop, naar je werk

Voordat we naar ons werk sjezen geeft gemiddeld 30% een kus aan z’n vriend, vriendin of kind als hij weggaat. In Shanghai is het afscheid nogal koeltjes: 74% geeft aan niemand gedag te kussen. De meest hartstochtelijke afscheidnemers lijken vrouwen in Mumbai te zijn: daar kust 47% iemand gedag. In Berlijn zit er tussen opstaan en weggaan 1 uur en 26 minuten, in New York 1 uur en 31 minuten, Parijzenaren doen er een 1 uur 14 over om weg te gaan en Londenaren 1 uur en 28 minuten.

Bron: Ikea
Beeld: Ikea