Mosterchif Australia

Deze week geen recept maar een ode aan mijn favoriete kookprogramma, Masterchef Australia. Of Mosterchif, zoals de heren en dames het daar noemen.

Vroeger en nu
Waar zijn de tijden gebleven dat we tevreden waren met Jamie, Nigella en Two Fat Ladies? Drie programma’s in de week en dan had je je portie leuke recepten en kooktechnieken wel gehad. Als kookfanaat zou je zeggen dat ik van het principe ‘hoe meer, hoe beter’ ben, maar de televisie barst bijna uit z’n voegen van kookprogramma’s. Wie is de chef, Over de kook, Ik kom bij je eten, Smaken Verschillen, Hell’s Kitchen, Jamie Oliver, Nigella Lawson, Herrie in de keuken, enz. enz. Daar bovenop doet Nederland natuurlijk ook mee met de Masterchef-rage en doen we het nog eens dunnetjes over met Topchef. Voor je het weet hebben we dadelijk ook al een celebrity versie. Overkill? Ik dacht het wel.

Selectiviteit
Met zoveel aanbod moet je dus wel selectief zijn, het kaf van het koren scheiden. Mijn eerste gedachte was om over te lopen naar de BBC. Daar hebben ze Masterchef en The Great British Bake Off (een geweldig bakprogramma). Maar alles veranderde toen Masterchef Australia afgelopen jaar ten tonele verscheen; ik was meteen verk(n)ocht.

Masterchef
De presentatoren slash juryleden zijn véél leuker dan de ingetogen Engelse en popiejopie Nederlandse chefs. Zo hebben ze Gary Mehigan, de vriendelijke knuffelbeer en de kleine George Calombaris die zijn geringe lengte probeert te verdoezelen met een soort van springerige presentatietechniek (lijk je dan soms groter?). En dan de strenge recensent Matt Preston, de kakkerd van het stel, een echte heer inclusief zakdoekje in zijn borstzak. Maar het leuke is het enthousiasme dat er vanaf straalt, daar word je gewoon vrolijk en geïnspireerd van.
De spin off Junior Masterchef is ook al zo’n leuk concept. Ik weet niet of iemand van jullie het gezien heeft maar mijn mond viel ervan open. Talént, je gelooft je ogen niet. Die kleine minimensen van tien jaar schudden zo eventjes een ‘tea-infused consommé with poached fish’ uit hun mouwtjes. Wow.

De kunst van het proeven
Mocht je na het lezen van deze lofzang vanavond Mosterchif kijken, dan heb ik een opdracht voor je. Er zit mij ondanks de adoratie van George, Gary en Matt, namelijk toch iets dwars. Heb je wel eens gelet op de manier waarop de chefs proeven? Vooral Matt Preston is er een kei in. Het gaat ongeveer zo. Hij neemt een half hapje van iets, zodat er net nog een beetje op de lepel of vork achterblijft. Daarna sabbelt ie even (met open mond) op de hap en herkauwt ten slotte de nog niet doorgeslikte elementen. Het zal de smaaksensatie vast wel ten goede komen. Maar lieve Matt, je bent ook op televisie. En daar zie ik liever geen ‘ongeluk in een tunnel’ voorbij komen.

Masterchef Australia (seizoen 3) wordt elke dag van 18.35-19.35 uur op NET5 uitgezonden.

Smaak is subjectief en dat geldt ook voor televisieprogramma’s. Wat is jouw favoriete kookprogramma? Is er één die ik nog niet ken of echt niet mag missen? Of deel je mijn Masterchef Australia-passie? Ik ben benieuwd!

Foto: flickr.com