5 motivatietips om toch voor die buffer te sparen

buffer

Financiële onafhankelijkheid, het klinkt zo mooi. Maar de weg er naar toe klinkt verdomde lastig. Toch hoeft het geen ingewikkelde opgave te zijn. Alles wat je nodig hebt is een buffer. Hoe spaar je voor een financiële reserve? 

Sparen voor financiële onafhankelijkheid valt of staat bij wilskracht. Hoe vergroot je je wilskracht? Door jezelf te motiveren om te sparen. Dit zijn vijf motivatietips voor het opbouwen van een buffer.

Zo spaar je voor een buffer

 1. Een buffer kan zorgen voor (financiële) vrijheid
  Wie spaart, doet zichzelf een groot cadeau. Want in principe koop je een leven zonder financiële zorgen. En juist in een leven zonder zorgen, ligt veel vrijheid. Het voedt je brein in mogelijkheden, in plaats van beperkingen.
 2. Wie denkt in mogelijkheden, denkt in creativiteit
  Die vrijheid gaat gepaard met een heel belangrijk ding: je kunt doen wat jij belangrijk vindt. Je kunt je baan opzeggen, want je hebt voorzien in je eigen stabiele inkomen. Je hebt jezelf tijd cadeau gedaan, om uit te zoeken wat je wil. Een buffer maakt de stap om je hart te volgen makkelijker.
 3. Maak eerst geld over naar jezelf, betaal dan pas je rekeningen
  Zo zet je jezelf en je dromen voorop. Op deze manier maak je vaak meer geld over naar je spaarrekening dan dat je afwacht op de restjes op je rekening aan het eind van de maand.
 4. Reken uit hoeveel tijd je nodig hebt
  Misschien kun jij je droom in drie maanden verwezenlijken, misschien heb je er een half jaar voor nodig of wil je zelfs een jaar overbruggen. Reken uit hoeveel je daarvoor nodig hebt, en spaar daarvoor. Stel een deadline – ‘in juni 2021 wil ik vier maanden vrij zijn’ en je zult zien dat de deadline tot leven komt.
 5. Stel jezelf deze drie vragen bij  het doen van uitgaven:
  1. Word je er blij van?
   Sparen wil niet zeggen dat je geen plezier meer mag hebben. Of dat je je leven on hold moet zetten. Word jij gelukkig van een goede borrelavond met vriendinnen? Blijf dat dan vooral doen.
  2. Is het onontkoombaar?
   Boodschappen horen nu eenmaal bij het leven, net als een zorgverzekering.
  3. Werkt het voor jou?
   Voor de een is inhuren van een schoonmaakster een luxe uitgave, voor de ander betekent het meer tijd voor die side hustle. 
  4. Kwamen Videoland, Spotify, Netflix en het sportabonnement bij geen van bovenstaande vragen naar boven? Dan weet je wat je te doen staat.

Lees ook: Dit bedrag zou je elke maand opzij ‘moeten’ zetten

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief