Nadja Hüpscher kiest voor het positieve

Nadja Hüpscher (41) lacht graag om haar eigen ellende. Ze speelt in films en televisieseries en staat in het theater. Op dit moment is ze te zien in de televisieserie Levenslied. VIVA sprak Nadja over haar emoties.

Relativeren
“Met mijn vriendinnen kan ik vooral lachen om elkaars ellende en voorspelbaarheden. Vreugde is voor mij ook over de ongemakken van je leven kunnen praten. Dat het doffe ellende is als alles mislukt, je struikelt op straat, een casting niet goed gaat en je ruzie met je man hebt vanwege een chronisch slaapgebrek. Maar ik kan er gelukkig ook om lachen. Door te relativeren, wordt het leven nu eenmaal minder zwaar,” vertelt de actrice.

Verdrietig
Nadja is vaak in een melancholische bui. “Ik zou wel vaker in zo’n bui willen zijn, maar daar moet je de tijd voor nemen en die tijd heb ik niet zo vaak. Maar ik hunker wel eens naar het moment om even stil te staan bij het leven waar je normaal aan voorbij gaat. Groot verdriet ken ik ook. En gelukkig heb ik ervaren dat dat ook voorbij kan gaan. Een paar jaar geleden wilde ik graag kinderen, maar het lukte me niet om zwanger te worden. Het was een verdrietige, zwarte periode, maar nu heb ik twee kinderen en is dat verdriet er niet meer.”

Bang
Als actrice heeft Nadja zo haar angsten. “Ik heb altijd de angst dat mensen op een dag tegen me zeggen: ‘Je kunt het niet.’ Het is inherent aan acteurschap, want ik weet dat de meeste acteurs last hebben van deze angst, het gevoel van dat je door de mand valt.”

“Een paar weken geleden deed ik auditie voor een filmrol en ik ging al invullen dat de regisseur me niet goed zou vinden. En dan zul je net zien dat ik het ook niet goed doe en dus niet word uitgekozen. Als je toegeeft aan die onzekerheid en angst lukt het vaak ook niet. Ik ben ergens ook bang om tuttig gevonden te worden, welke actrice gaat nu dagen huilen om een rol die ze niet kreeg? Ik denk dan snel: er zijn erge dingen, het is maar een rol. Acteren, iets creatiefs maken, het is enorm belangrijk in mijn leven, maar er is meer: man, kinderen, vrienden”, aldus Nadja.

Lees het volledige interview in Viva 21 die vanaf woensdag 15 mei in de winkels ligt.