Volgens een echte Limburger: 10x waarom we vrij moeten krijgen tijdens carnaval

‘Bavaria start petitie: carnaval moet vrije dag worden’, zo kopt RTL Nieuws zondag. Carnaval is volgens de bierbrouwerij zo’n belangrijke dag, dat het een nationale feestdag zou moeten zijn. VIVA’s Sien – een echte Limburgse – kan het daar alleen maar mee eens zijn.

Carnaval moet volgens Bavaria een nationale feestdag worden. Voor heel Nederland, dus. Om dat voor elkaar te krijgen is de bierbrouwerij de online petitie carnavalvrij begonnen. ‘Het kan toch niet zo zijn dat wij, hardwerkende Brabanders en Limburgers, elk jaar weer onze zuurverdiende vakantiedagen moeten inleveren om het feest der feesten te kunnen vieren?’, zegt oud PSV’er Björn van der Doele in het reclamespotje van Bavaria. Björn, ik ben het helemaal met je eens. Kom maar op met die handtekeningen.

De niet-Limburgers en -Brabanders onder ons denken nu vast: waar slaat dit op? Nou, hierop: 10 redenen waarom ik – als geboren carnavalsvierder – vind dat we vrij zouden moeten hebben tijdens carnaval.

  1. Een échte feestdag Naar de kroeg met Pinksteren? Tot het gaatje met Hemelvaart? Niemand die van dit soort officiële feestdagen een feestje maakt. Carnaval wordt daarentegen wél echt gevierd!
  2. Verbroedering Carnaval is in een woord: verbroedering. Er bestaat tijdens deze dagen alleen maar liefde. Geweldig, toch?
  3. Bier Er is bier. Veel bier.
  4. Spiderman Carnaval is hét feest waar je als single helemaal los kan gaan. En hoe vaak krijg je de kans om te flirten met Spiderman of met die knappe dokter? Ik bedoel maar…
  5. Jeugdsentiment Weet je nog hoe leuk die verkleedpartijtjes vroeger waren? Tijdens carnaval mag het weer.
  6. Carnavalshits Yeehooo, ik wil seks met die kale! Niemand zal raar opkijken wanneer jij vals zit mee te blèren op de carnavalshits. Sterker nog: iedereen schreeuwt luidkeels met je mee. Ik zei het toch, broederschap.
  7. Voorproefje Het duurt helaas nog even voordat het festivalseizoen losbarst. Carnaval is daarom een goed voorproefje om alvast in de feeststemming te komen.
  8. Nog meer bier Wanneer er genoeg bier vloeit is het een stuk gemakkelijker om die ene knapperd te versieren. Check voor de zekerheid wel onder zijn of haar masker, want voor je het weet heb je de verkeerde.
  9. Polonaise  Sowieso het leukste dansje ever.
  10. Undercover Woon je in het noorden, maar wil je stiekem toch carnaval vieren? No worries. In een carnavalspak ben je onherkenbaar en kan je je he-le-maal laten gaan zonder dat iemand doorheeft dat je van boven de rivieren komt.

Om de petitie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. Inmiddels hebben al meer dan 100.000 mensen de petitie getekend. Nu is het een kwestie van geduld tot heel Holland…  (Voor de niet-Rowwen Hèze-fans onder ons: …heel Holland Limburgs lult.)

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.