Nasrdin Dchar: ‘Mensen zeiden na 5 mei: hoe kan een Marokkaan nou zo’n podium krijgen?’

VIVA zet elke week een leuke man in het zonnetje. Deze keer is dat acteur Nasrdin Dchar (38), die met zijn solovoorstelling ‘Dad’ in de theaters staat. “Heel gek, ik word vaak als troubled mind gecast.”

Tekst Marloes Teerenstra | Foto Maaike van Haaster

Met een grote glimlach komt Nasrdin – Nas voor intimi – aangefietst. De reden: hij heeft vanmorgen kunnen uitslapen. Nadat hij z’n kids bij het kinderdagverblijf had gedropt, is ie nog twee uur z’n bed in gedoken. “Een powernap. Na het interview ga ik meteen door richting Arnhem, waar ik een van de laatste voorstellingen van ‘Dad’ speel. In september gaat ie trouwens in reprise. Tof hè!”

Met ‘Dad’ geef je een inkijkje in het leven van een jongen met een migratie-achtergrond. Waarom wil je nu je verhaal vertellen?

“De tijd vraagt erom, om niet alleen mezelf, maar ook de kijker een spiegel voor te houden. Er zijn zo veel vooroordelen als het gaat over een Nederlandse man met Marokkaanse roots die Islamitisch is. Ik wil een ander geluid laten horen.”

Heb je altijd die behoefte gehad?

“Ja. Op school gingen m’n spreekbeurten al over identiteitskwesties. En de laatste jaren, vooral sinds ik kinderen heb, is die behoefte alleen maar groter geworden. Hoe wil ik dat de wereld eruitziet waarin mijn kinderen opgroeien? Het gaat toch om de toekomst. Dus als ik een steentje kan bijdragen aan een zachtere wereld, al is het op microniveau, dan doe ik dat.”

Wat wil je teweegbrengen?

“Dat mensen hun hart openen, elkaar aanhoren en met elkaar in gesprek gaan. Elkaar in de ogen kijken, respecteren en met fatsoen bejegenen.”

Ben je bang voor de toekomst?

“Bang vind ik een heftig woord, maar ik maak me wel zorgen over het populisme en rechtsextremisme. Over leiders als Trump, Le Pen en Wilders die steeds groter worden. Ik voel die verharding om me heen. Na de Vrijheidslezing (Nasrdin deed de 5 mei-lezing, red.) kreeg ik een golf van lelijkheid over me heen, want: hoe kan een Marokkaan nou zo’n podium krijgen?”

Trek je je die kritiek persoonlijk aan?

“Dat heb ik lang gedaan. Maar momenteel denk ik eerst: wtf! En dan deal ik ermee. Als je je uitspreekt en je nek uitsteekt, is dit het gevolg. Zeg, wat is dit voor serieus gesprek?”

Het klinkt gek, maar bij jou denk ik ook niet meteen aan luchtig en onbezorgd. Op foto’s heb je vaak zo’n zorgelijke blik…

“Haha, dat kan goed kloppen. Ik word ook vaak gecast voor de troubled mind, maar in het echt ben ik natuurlijk heel leuk en grappig.”

Wie

Acteur Nasrdin Dchar (38)
Bekend van Onder andere zijn rollen in de films ‘Rabat’ (waarvoor hij de Gouden Kalf won voor Beste Acteur), ‘Lotus’, ‘Tirza’ en ‘Süskind’. Hij speelde in het toneelstuk ‘De geschiedenis van de familie Avenier’, zijn eerste solovoorstelling ‘Oumi’ (‘mijn moeder’) en is onder meer te zien in de series ‘Deadline’, ‘De Troon’, ‘Charlie’ en ‘Zwarte tulp’.
Wat doet hij nu Veel. Hij heeft het eerste seizoen van zijn solovoorstelling ‘Dad’ achter de rug en in september staat hij daarmee opnieuw in de theaters. Leuk om te weten: ‘Dad’ is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Verder is hij te zien in de Videoland-serie ‘De 12 van Oldenheim’ en speelt hij de hoofdrol in de nieuwe romantische komedie ‘Gek van Oranje’, die in 2018 in première gaat. Daarnaast is hij zelf bezig met het ontwikkelen van een serie. Meer Nasrdin? Check nasrdindchar.nl

Het hele interview met Nasrdin  lees je in VIVA 23. Het nummer ligt van woensdag 7 t/m dinsdag 13 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «