Nederlandse werknemers hebben liever meer vrije tijd dan een hoger loon

meer vrije tijd

Mocht je de keuze voorgeschoteld krijgen, zou je dan kiezen voor een hoger loon of voor meer vrije tijd? Ruim de helft (58 procent) van de Nederlanders in loondienst verkiest veel vrije tijd boven het hebben van een hoog inkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder PEAK-IT gehouden onder meer dan duizend mensen met een arbeidsovereenkomst van meer dan 32 uur.

Werken voor de sfeer

Nederlanders met een baan vinden een goede werksfeer en meer vrije tijd belangrijker dan een hoog inkomen. Sterker nog, maar liefst 83 procent (!) van de Nederlanders in loondienst verkiest een goede werksfeer boven een hoog salaris.

Harvard University

Dit sluit overigens naadloos aan bij de de conclusie die Harvard University na onderzoek eerder deze week trok: geld maakt écht niet gelukkig. Uit het onderzoek van de pretentieuze universiteit bleek dat wie geld belangrijk vindt, een grotere kans heeft om ongelukkig te zijn (of te raken). Als je je eigenwaarde laat afhangen van hoe dik je auto is en hoe groot je huis, dan voel je je vaker eenzaam en ben je waarschijnlijk ook minder happy.

Ploeteren

Dat komt allemaal doordat rijk worden niet vanzelf gaat. De geluksvogels die een paar miljoen winnen in de loterij daargelaten – de meeste mensen moeten hard ploeteren om veel poen binnen te slepen. Het betekent lange dagen maken en werk altijd voorop stellen. Dat levert dus hoge druk op, en daarbij het gevoel dat je weinig eigen keuze hebt. Misschien stijg je in loon, maar wat heb je daaraan als de kwaliteit van leven daalt?

Meer verdienen

Uit het onderzoek van PEAK-IT bleek ook dat slechts 5 procent van de vrouwen aangeeft liever meer te verdienen dan meer vrije tijd te krijgen. Onder mannen ligt dat percentage met 17 procent aanzienlijk hoger.

Flexibel werken

Ook flexibel werken blijkt populair onder de ondervraagde werknemers. Meer dan twee op de vijf werkenden verkiest flexibel werk boven een hoog salaris.

Gezellige secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij het kiezen van een nieuwe baan vindt daarnaast vier op de tien ondervraagden leuke collega’s belangrijker dan de mogelijke arbeidsvoorwaarden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.