Niet alle namen kunnen samen

Een naam verzinnen voor je kind is een hele opgave. Wij hadden een lijstje met favorieten. Wanneer we een naam toevoegden aan het rijtje van vijf namen, keken we nog eens kritisch naar de andere namen en dan viel er gegarandeerd ook weer één af. Uiteindelijk bleven er bij de jongens twee namen over waaruit we konden kiezen. Als ons kind een meisje zou worden hadden we één naam beschikbaar. Het werd een jongen.

Ruben
Bij de naam Wessel had ik eigenlijk een blond kind in gedachten. De tweede jongensnaam was Ruben, dat vond ik beter passen bij een jongetje met donker haar. Ons zoontje bleek donkere haartjes te hebben, maar we waren ons al gaan hechten aan de naam Wessel, dus kreeg hij die naam. In het begin twijfelde ik nog of we hem niet beter Ruben hadden kunnen noemen, maar dat is het mooie van namen: de twijfel gaat weg, want het kind en de naam gaan steeds beter bij elkaar passen. Die twee krijg je nooit meer uit elkaar.

Maar dan komt er een tweede kind en begint het feestje van voor af aan. Opnieuw moet er een naam komen. Ik hoor wel eens van ouders dat ze bij de geboorte van een kind zowel de jongens- als de meisjesnaam afschrijven. Een eventuele tweede zal niet zo gaan heten, omdat ze de naam nog altijd associëren met de zwangerschap van het eerste kind. Daar hadden wij geen last van. Onze favoriete meisjesnaam bleef gewoon in de running. Dat vonden we wel gemakkelijk: het verzinnen van een naam voor baby twee was zo vijftig procent eenvoudiger.

Stijlbreuk
Wanneer je op zoek gaat naar een naam voor je tweede kindje zijn er ineens zaken waar je rekening mee moet houden. Het uitzoeken van een naam is niet zo vrijblijvend meer als dat het was bij het eerste kind. Onlangs kregen wij een kaartje van Bart, het jongere broertje van Mitchell. Dat vind ik twee namen die niet zo goed bij elkaar passen. Je kunt een kindje moeilijk Anne of Eva noemen, wanneer het een zusje heeft dat Ashley of Whitney heet. In het geval van Bart en Mitchell had het een duidelijke reden: de moeder is gescheiden en haar nieuwe vriend is de vader van Bart. Blijkbaar heeft hij een heel andere smaak qua namen dan de vader van zijn stiefkind.

Henk en Ingrid
De nieuwe naam moet passen bij die van het oudere broertje of zusje, maar ook weer niet te veel. Wanneer je een Jip hebt, zul je dan het zusje Janneke noemen? Soms kun je er niets aan doen, bijvoorbeeld als zo’n associatie gemaakt wordt wanneer je kinderen al zo heten. Tegenwoordig zijn Henk en Ingrid geen populaire namen meer om aan een kind te geven, maar wat generaties geleden nog wel. Ineens was daar Geert Wilders, die het nodig vond om die namen te gebruiken voor het benoemen van de doorsnee Nederlanders. Er zullen heus mannen zijn die Henk heten en een zus hebben die Ingrid heet; sta je ineens te boek als getrouwd stel dat dagelijks de kranten haalt, wordt er van je verwacht dat je in een vinexwijk woont, dat je twee kinderen hebt en dat je op de PVV stemt. Niet grappig.

Zelfs als de namen goed bij elkaar passen zonder dat het gezapig klinkt, blijft het uitkijken. Zo kun je maar beter niet de naam Stijn als jongensnaam kiezen als je al een jongen hebt die Frank heet. De namen passen prima bij elkaar, behalve als je ze kort achter elkaar roept, bijvoorbeeld als de kinderen moeten komen eten. Toch jammer, als je er dan pas achter komt dat niet alle namen samen kunnen.

CC foto: notsogoodphotography