Zo lang duurt het gemiddeld om een nieuwe baan te vinden

nieuwe baan

Door het vele thuiszitten hebben we massaal meer tijd om na te denken over ons leven. Nu is het helemaal oké als je geen briljante hobby hebt opgepakt of een bedrijf uit de grond hebt gestampt en gewoon ultiem chillt deze tijd. Maar merk je toe te zijn aan een nieuwe baan? Dan moet je niet verwachten snél aan de bak te kunnen.

Wait, what? Je staat te trappelen om aan de slag te gaan en dan moet je nog maanden wachten op die nieuwe uitdaging? Het kan natuurlijk een stuk sneller gaan (gevalletje goede timing), maar uit onderzoek van StepStone blijkt dat de gemiddelde tijd om een nieuwe baan te vinden zeven (!) maanden is.

Normale gang van zaken

Terwijl de succesverhalen en glorieuze foto’s op Instagram je misschien anders doen vermoeden, is het helemaal niet gek als je niet direct aangenomen wordt. Het versturen van meerdere sollicitatiebrieven is helemaal niets om je zorgen over te maken. Dit zegt niets over jouw kunde, maar is een normale gang van zaken wanneer er een nieuwe functie ingevuld moet worden binnen een bedrijf.

Factoren

Het heeft met veel factoren tegelijk te maken. Zo kun je je voorstellen dat het voor een pas afgestudeerd persoon zonder werkervaring een lastigere klus kan zijn om een nieuwe job te vinden, dan iemand met ervaring en een indrukwekkend CV. Toch is té veel ervaring ook weer niet ideaal, blijkt. Want een jong professional die een aantal jaar werkervaring heeft, vindt het snelst een baan. Al staan hier gemiddeld alsnog vijf maanden voor.

Te veel ervaring?

Uit de onderzoeksresultaten van StepStone komen meer interessante cijfers naar boven. Want het blijkt dat een jonge starter die net uit de schoolbanken komt gemiddeld zo’n 7,5 maand moet solliciteren voor de baan binnen is. En te veel ervaring kan ook juist tegen je werken. Want mensen met een leeftijd van 40 tot 55 jaar en veel ervaring en kennis, solliciteren gemiddeld acht maanden voor ze een nieuwe baan hebben gevonden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Workjuice | Beeld: Getty
Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.