Noortje verovert de wereld op haar motor

motor roadtrip

Dat stoere vrouwen in alle vormen en maten komen, bewijst motorchick Noortje Nijkamp (29). Ze maakt een roadtrip van Nederland naar Bali op haar motor en doet dat ook nog eens helemaal alleen. Vanuit Oezbekistan vertelt ze ons over haar bijzondere reis.

Tekst Babs Jansen | Beeld privébezit

Vertel eens, hoe begon deze reis?

“In 2007 maakte ik met mijn ouders en broertje een bootreis over de Nijl in Egypte. Ik dacht: hoe gaaf zou het zijn als je van de bron van de Nijl naar de oevers van de Middellandse Zee zou reizen. De Nijl loopt door landen als Ethiopië, Oeganda, Zuid-Soedan en Egypte en in 2007 brak de Sudanese burgeroorlog uit. Niet echt een leuk vakantie land dus, maar het idee voor een reis was geboren. Hoe langer ik erover nadacht, des te leuker het me leek om dat op de motor te doen. Dit jaar was het dan eindelijk zover. Ik heb mijn laptop ingeleverd op m’n werk, mijn ouders gedag geknuffeld en op 29 april ben ik op de motor gestapt richting Hamburg. Daarna door naar Polen, Litouwen, Letland, Estland, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tajikistan en nu ben ik in Oezbekistan. Daar heb ik drie maanden over gedaan. Hierna gaat de reis verder naar Turkmenistan, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Maleisië en de eindbestemming Indonesië. Ik denk dat ik op Bali wel een dagje strand heb verdiend, ik ben nu toch praktisch gezien dak- en werkloos.”

Waarom is deze roadtrip zo belangrijk voor je?

“Als ik mensen vertelde wat ik ging doen, kreeg ik altijd de vraag: ‘En je gaat alleen?’ Tijdens mijn reis merk ik ook dat mensen daarvan opkijken. Ik vind dat vreemd, omdat ik me er nooit zo bewust van ben geweest dat je dat als vrouw niet alleen zou kunnen doen. De mensen zijn hier behulpzaam, ik denk juist omdat ik een vrouw ben, maar verder voel ik me niet anders dan een man. Er valt nog best wat te halen op het gebied van gelijkheid. Hopelijk kan ik juist in deze landen vrouwen inspireren en met mijn reis en laten zien dat zij ook veel kunnen bereiken. Het is trouwens niet zo dat ik nergens bang voor ben, maar ik vind het belangrijk dat je je daar niet door laat tegenhouden. Hoewel ik die doodenge zandweggetjes het liefst vermijd!”

Toffe dingen gezien onderweg?

“Ik zweer dat ik in Letland een beer heb gezien toen ik op zoek was naar een mooi plekje om te kamperen. Op een afgelegen bospaadje zag ik een groot zwart gestalte zitten. Ik dacht nog: misschien is het een grote boomstam, of een steen. Ik reed langzaam verder maar op 100 meter afstand stond de boomstam opeens op en liep het bos in. Ik ben razendsnel omgekeerd en heb flink doorgereden. Ik had me thuis goed ingelezen, maar het wildkamperen blijft spannend. Gelukkig ben ik vaak zo moe na het rijden dat ik snel in een diepe slaap val, maar het is fantastisch op welke mooie plekjes ik terechtkom. Avontuur kan voor iedereen in een ander hoekje zitten, ik laat me graag verrassen door de landen, de mensen en de wegen. Het ontdekken van deze dingen maakt de reis een geweldige ervaring. Hier in Oezbekistan en straks in Turkmenistan ben ik slecht bereikbaar, maar dat hoort ook bij het avontuur. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om eens een andere weg naar huis te nemen zonder je gps te volgen. Of verken eindelijk eens dat stukje bos met de hond. Verdwaal en laat je verrassen door hoe fantastisch de wereld is.”

Wil je Noortje blijven volgen tijdens haar roadtrip naar Bali? Check haar Instagram en YouTube-account.