Nostalgie: Hoe ons leven als tiener zonder smartphone eruitzag

tiener smartphone

Terwijl wij dolblij waren toen we een mobieltje mochten vanaf het moment dat we naar de middelbare school gingen, zijn kinderen nu vanaf een jaar of tien al in het bezit van een smartphone. Ja, dat ons leven er als tiener heel anders uitzag, moge duidelijk zijn.

 • Wanneer je op vakantie ging zonder ouders (lees: op feestvakantie met je vriendinnen) dan kreeg het thuisfront hooguit twee sms’jes. Eentje wanneer je net geland was, en eentje op de helft van de vakantie met de boodschap dat alles prima ging. Bellen deden we niet. Weet je hoeveel beltegoed dat kostte vanuit het buitenland?!
 • Als je per ongeluk op het internetknopje van je telefoon drukte, baalde je ontzettend. Die kosten waren tórenhoog.
 • Nu krijgt ons mooiste kiekje een ereplekje op de achtergrond van onze smartphone, maar destijds kón je niet eens foto’s maken met je mobiel. Het enige waarmee je je kon onderscheiden waren screensavers, waarvoor je moest betalen. (Ondergetekende was altijd zeer trots op haar Nokia 3310-screensaver waarop stond ’41 nieuwe berichten ontvangen’, waardoor het net leek alsof ze heel populair was).
 • Oh, onderscheiden kon je je trouwens ook door een hoesje om je mobiel te doen. Daarvoor moest je vaak je hele hoesje, inclusief knopjes, verwisselen voor een hoesje naar keuze. Dat is heel wat anders dan een bumpertje voor je iPhone.
 • Onze ouders stonden het hebben van een mobieltje vaak toe omdat het toch wel handig was dat zij ons altijd konden bereiken, en wij hen. Maar denk maar niet dat we ons beltegoed aan onze ouders opmaakten, stel je voor. Als je ze wilde spreken, liet je hun mobiel of de huistelefoon overgaan, in de hoop dat ze de hint wel snapten dat ze jou even moesten terugbellen.
 • Inmiddels doen de camera’s op onze telefoon niet onder voor een fotocamera, maar dat was vroeger wel anders – als die functie er überhaupt op zat. Foto’s waren korrelig, onscherp en van kleur was vaak amper sprake. Tja, tijden veranderen…
 • Beltegoed was altijd een dingetje. Dat was namelijk meestal op, waardoor je vaak de huistelefoon pakte om je vriendin (op haar mobiel) te bellen. Aan het eind van de maand zat je dan met boze ouders vanwege een hoge telefoonrekening, maar ja: als zij zo graag wilden dat ze jou konden bereiken, waarom kochten zíj dan ook geen nieuw beltegoed?!
 • Haha, herinner je je trouwens nog hoe je je beltegoed überhaupt moest opwaarderen?
 • Ons vermaken door te scrollen door andermans Instagramfeed, gekke Snapchatfilters of in het leven duiken van vloggers deden we niet. Wij hadden Snake. Dat was ook heel leuk.
 • WhatsApp? Sms’en was wat we deden! Waar je nu meerdere korte berichtjes naar iemand stuurt, lette je destijds wel op voordat je iets verzond. Als je berichtje namelijk te veel tekens bevatte, kostte je het maar liefst twee sms’jes. En ja, dat was zonde. Daar komt dus ook het gebruik van ‘hvj’, ‘grtjs’ en ‘ff’ vandaan.
 • Groepsapps kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen, maar wat zou  je tegenwoordig zonder moeten als je een cadeautje moet regelen, af wil spreken of gewoon up to date wil blijven van wat je vriendinnen meemaken? Toentertijd deden we dat soort dingen per mail of – shocking – in real life.

Herkenbaar?

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld Getty Images