Ntjam Rosie wil het allemaal

geen

Singer-songwriter Ntjam Rosie (30) droomt van een gezin, maar wil ook carrière maken. Haar nieuwe album nieuwe album At the Back of Beyond is net uit en de concerten staan gepland. VIVA sprak haar over haar toekomst en emoties.

Huisje, boompje, beestje
Tijdens één van haar optredens deed Ntjam Rosies vriend een aanzoek. “Ineens kwam Rodney het podium op lopen. Verrast tuurde ik om me heen; waarom keken het orkest, mijn bandleden en mijn manager niet raar op? Rodney begon in de microfoon te vertellen hoe we elkaar ontmoet hebben. Wow, dacht ik, is dit dan hét moment? Toen ging hij door zijn knieën: ‘Rosie, wil je met me trouwen?’ Het was perfect.”

De zangeres wil ook graag een gezin stichten. “Als het zover is, wil ik echt een moedertje zijn; samen bakken, spelen, mijn kind naar school brengen. Dan heb je nog je relatie, vrienden en familie waar je tijd aan moet besteden. En ik wil carrière maken. Hoe ga ik dat combineren? Van dat dilemma lig ik weleens wakker. Toch denk ik dat het allebei kan. Dat wordt keihard werken en vooral goed plannen.”

Angst
Tot haar negende woonde Ntjam Rosie in Kameroen. Een heel andere wereld dan ons kikkerlandje. “Als ik in Kameroen vertel dat mensen hier voor de trein springen omdat ze eenzaam zijn, dan verklaren ze me voor gek. Zij zien het hier als the land of milk and honey. Er is zoveel moois hier, zonde als mensen dat niet inzien. Dat is een angst van me: dat je alles hebt en je toch helemaal leeg voelt van binnen. Als ik ouderen in bejaardentehuizen zie, denk ik: daar zit je dan alleen, te midden van vreemde oude bejaarden. Dan word ik liever omringd door familie, zoals vroeger in Kameroen,” vertelt de zangeres.

Koppig
Ntjam Rosie heeft een duidelijke mening. “Ik vind het belangrijk om te laten weten waar ik voor sta. Eigenlijk ben ik altijd superrustig, maar don’t mess with me. Je wilt toch niet dat iemand over je heen loopt? In Kameroen mag je geen grote mond hebben tegen oude mensen. Sommigen maken daar misbruik van. ‘Jij moet stil zijn, omdat ik dat zeg.’ Ja dahag. Ik ben voor respect voor ouderen, maar ik ben geen klein kind. Niemand brengt mijn gevoel voor vrijheid in het geding. Daarom heb ik ook mijn eigen platenlabel. Oké, en omdat ik koppig ben,” geeft Ntjam Rosie toe.

Lees het volledige interview in Viva 16 die vanaf woensdag 10 april in de winkels ligt.