O’g3ne: ‘De American dream jagen wij niet echt na’

Bij ‘De beste zangers van Nederland’ bezorgden de dames van O’g3ne Nederland massaal natte ogen. En vrijdag ligt dan ook eindelijk hun debuutalbum in de winkel. ‘Als het publiek een traantje wegpinkt, denk ik wel: nu moet ik niet ook beginnen.’

Interview Saskia Winkens | Beeld William Rutten

Jullie debuutalbum ‘We got this’ komt 30 september uit. Gefeliciteerd! Hoe voelt dat?

Shelley: “Heel goed! In korte tijd hebben we er superhard aan gewerkt. We zijn ontzettend trots op het eindresultaat, dus het kan nu al niet meer stuk. Hopelijk levert het ons veel positieve reacties op, dat zou helemaal gaaf zijn.”

Die positieve reacties kregen jullie ook al op jullie optreden in ‘De beste zangers van Nederland’. Welke reactie heeft echt indruk gemaakt?

Shelley: “Soms zeggen mensen: ‘Jullie laten me weer even vrolijk zijn, terwijl ik het eigenlijk heel moeilijk heb’. Het is mooi dat we voor sommigen echt heel veel betekenen in hun leven. Dat is waar we het voor doen. Als we optreden en het nummer ‘Clown’ zingen, zien we soms mensen in het publiek een traantje wegpinken. Dan denk ik wel: nu moet ik niet ook gaan beginnen.”
Lisa: “Dan hou ik echt m’n ogen dicht, hoor. Dat kan ik echt niet zien!”

Jullie schreven de nummers niet zelf. In welk nummer herkennen jullie je het meest?

Amy: “Met één liedje op de plaat heb ik meegeschreven: ‘What you do’. Dat voelt daarom wel een beetje als mijn kindje. Het is een vrolijk liedje en gaat erover dat het niet uitmaakt of je veel schoenen hebt of je haar altijd goed zit. Het gaat om die kleine dingen: iemand die je een glimlach geeft. Het extraatje. Dat juist die kleine dingen je kippenvel geven en je vlinders bezorgen.”

In het nummer ‘Outta my head’ zingen jullie over een liefde die je onverwacht overrompelt. Zelf ooit zoiets meegemaakt?

Shelley: “Ik heb dat nog elke dag bij mijn vriend. Ik heb nog niet zo heel lang een relatie. Hij is gitarist en heeft ook meegeschreven aan dat nummer. Ik ken hem uit het vak: hij heeft ons weleens begeleid. De vonk sloeg al snel over en toen was het voor mij meteen duidelijk.”
Amy: “Bij mij moet het nog komen. Bij mijn exen heb ik het wel een beetje gehad. Dan zag ik hem en dacht ik: ja, dit is helemaal mijn type. Maar ik wil vaak in het begin juist wel een beetje afstand, lekker rustig aan doen.”
Lisa: “Daar gaat het liedje ook over, dat je probeert iemand uit je hoofd te krijgen, maar dat het niet lukt.”
Shelley: “Dat je later denkt: waarom zou ik rustig aan doen? Fuck it, gewoon.”
Amy: “Het is hetzelfde als wanneer je een app’je krijgt en drie minuten wil wachten met reageren. Dat je heel cool en hard to get wil doen, maar dat je jezelf uiteindelijk tóch niet kunt inhouden en meteen reageert.”

Jullie hebben ook meegedaan aan het ‘Junior songfestival’. Is het performen er met de paplepel in gegoten?

Amy: “Onze ouders zaten wel in de muziek. Onze moeder was danslerares en onze vader leidde bands. Maar dat was vóór onze tijd. Ze hebben ons nooit meegenomen.”
Shelley: “Muziek staat wel altijd centraal in ons gezin. Het is ontstaan vanuit passie en niet met het idee om bekend te worden. Onze ouders zijn nu supertrots. Ze hadden al vroeg door dat we ervoor gemaakt zijn.”
Amy: “We moesten wel gewoon een opleiding volgen. Het is natuurlijk een onzeker vak. Ik heb de kappersopleiding afgerond, Shelley is afgestudeerd als gastvrouw en Lisa heeft International Media Entertainment Management gedaan.”

Uit wat voor nest komen jullie? Hoe is jullie gezin?

Shelley: “Een warm, hecht, muzikaal gezin. Ken je de serie ‘Modern family’? Onze vader is Phil en Cam bij elkaar!”
Amy: “Humor staat centraal bij ons. We hebben veel zelfspot.”
Lisa: “In de theatershow maken we ook grappen. Het moet toch een beetje entertaining zijn. Het moet geen speech worden, maar vooral gezellig en veel lachen.”

Op het eerste gezicht zou je niet meteen zeggen dat jullie zussen zijn. Waarin verschillen jullie qua innerlijk?

Shelley: “In alles! Lisa is graag op zichzelf en veel met social media bezig. Ze heeft ook veel temperament. Zelf vind ik het helemaal niks om alleen te zijn. En Amy is super girly. Ze is erg verzorgd, met haar nagels en make-up.”
Amy: “Ik sta makkelijk een uur eerder op om mijn haar te krullen. Shelley is echt een haantje de voorste. Ik merk bij mezelf dat ik mensen goed kan aankijken tijdens het zingen. Stom om te zeggen, maar veel artiesten kijken meer in de verte. Ik wil juist mensen persoonlijk toe zingen.”
Lisa: “Ik denk dat ik wel een beetje gek ben. Ik schaam me niet snel. Soms is dat goed, maar niet altijd. Ik weet nog dat ik de eerste keer met Amy en Shelley uit ging. Iedereen dacht dat ik heel timide zou zijn, omdat ik niet extreem sociaal ben. Toen ik wild begon te dansen, had niemand dat verwacht.”

En waarin lijken jullie juist wel op elkaar?

Lisa: “Dat blijft toch de muziek. Dat is het nummer één ding. Ook met onze stemmen. We zijn alle drie totaal verschillende personen en hebben heel verschillende stemmen, maar als je die bij elkaar brengt, is het bijzonder en één.”
Amy: “We zijn alle drie positief en grijpen elk sprankje hoop aan. We gaan er volledig voor.”

Zouden jullie dit avontuur ook in je eentje zijn aangegaan?

Lisa: “Als ik niet had kunnen zingen, had ik altijd nog hun management kunnen doen.”
Amy: “Ik heb de kappersopleiding gedaan, dus ik zou de kapsels kunnen verzorgen! Persoonlijk zou ik het niet zo leuk vinden om het zingen in m’n eentje te doen. Op het podium maak je veel mee. De mensen om je heen juichen je toe. Maar zij weten niet wat er op het podium gebeurt. Wat je ziet en wat je voelt. Als het doek omhoog gaat en ze O’g3ne aankondigen, is dat zo magisch: als je dan ziet hoeveel mensen er staan voor jou. Het is erg fijn om na de show over die beleving te kunnen praten.”

Wat zijn jullie toekomstdromen?

Shelley: “We zouden graag naar het buitenland gaan om daar te toeren. Vooral Azië spreekt ons aan. Ik denk dat ze onze muziekstijl daar wel kunnen waarderen. Ze zijn daar erg van groepjes.”
Lisa: “De American dream jagen we echt niet na. Je hoort vaak dat het toch een beetje tegenvalt. Ik zie het niet als een doel dat wij per se moeten bereiken. Alsof we het dan pas gemaakt zouden hebben.”

 Eerder scoorde O’g3ne al met het nummer ‘Wings to fly’.