Om rekening mee te houden: donderdag wordt er gestaakt in het streekvervoer

staking donderdag

Wie donderdag met het openbaar vervoer reist, doet er verstandig aan rekening te houden met vertragingen. Vanwege een staking van werknemers in het streekvervoer zullen er op 4 januari geen streekbussen en regionale stoptreinen rijden, zo melden FNV en CNV.

Het gaat om het personeel van streekvervoerders Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS, die nieuwe afspraken willen maken over een vermindering van de werkdruk. Ook willen zij een loonsverhoging van 3,5 procent over twaalf maanden. De werkgevers bieden echter niet meer dan 2 procent.

Plaspauze

‘Staken is voor niemand leuk,’ zegt Paula Verhoef, onderhandelaar bij FNV Streekvervoer. ‘We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is heel hoog. Zo hoog dat we op dit moment helaas geen andere mogelijkheid meer zien.’ Volgens de vakbond krijgen werknemers steeds vaker te maken met roosters waarin vier uur achter elkaar gereden moet worden. Ze krijgen geen plaspauzes en eventueel verloren tijd moeten ze in hun lunchpauze inhalen. ‘In veel bussen wordt elke minuut vertraging of voorsprong zichtbaar gemaakt op het dashboard. Dat geeft continue stress,’ aldus Verhoef.

De staking duurt donderdag de hele dag. In de nachten van 3 op 4 januari en 4 op 5 januari rijdt het nachtnet wel gewoon. Er zullen ‘meer en langduriger stakingen’ volgen, als werkgevers geen toezeggingen doen, meldt FNV.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron NU.nl, AD.nl |Beeld iStock