Deal or no deal: onderhandel over je salaris

Het is tijd voor salarisonderhandelingen. Waarom? Omdat je aan het solliciteren bent. Of gewoon omdat je het waard bent. Hoe je dat doet? Nou zo.

1. Salariswens
Zit je middenin een sollicitatieprocedure? Begin dan niet zelf over het salaris. Hoe verder je in het proces zit, of idealiter als je de laatst overgebleven kandidaat bent, hoe sterker je onderhandelingspositie. Ze willen je immers graag hebben. Probeer je ook niet te laten verleiden om bij een eerste of tweede gesprek al uitspraken te doen over je salariswensen.

2. Openingsbod
Laat de werkgever het eerste bod doen als het kan. Zo loop je niet de kans dat je 1: teveel vraagt of 2: te weinig vraagt. Bovendien ben jij dan aan zet en kun je het openingsbod verwerpen. Waarschijnlijk verwacht de manager dit ook, want hij begint natuurlijk met zijn laagste bod. Doe echter maar één keer een tegenbod, anders ligt irritatie al snel op de loer en kun je misschien alsnog fluiten naar je baan.

3. Gemiddeld
Zoek van tevoren uit wat andere werknemers in het bedrijf (in vergelijkbare functies) verdienen. Of wat een normaal, gemiddeld salaris is voor die baan met jouw ervaring.

4. Huidige salaris
In principe hoef je je nieuwe werkgever niet te vertellen wat je nu verdient. Dat hoeft namelijk helemaal niet relevant te zijn, bijvoorbeeld omdat je huidige salaris op heel andere omstandigheden is gebaseerd. Dat kun je hem ook zo zeggen. Eén ding: lieg er in elk geval nooit over. Je nieuwe baas heeft zo achterhaald wat je nu elke maand op je rekening krijgt. Oeps, over door de mand vallen gesproken.

5. Bruto of niet
Het is verleidelijk te gaan voor het hoogste brutosalaris. Maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen interessant zijn, zoals extra vakantiedagen, een bonus of een 13e maand, extra vakantietoeslag, een pensioenregeling, carrièrekansen in de toekomst. Allemaal dingen die het waard zijn om mee te nemen in je onderhandeling en je beslissing.

6. Marge
Geef een marge aan waarbinnen je wilt dat je nieuwe salaris ligt. Bijvoorbeeld tussen de € 2.600 en € 2.900. Zo laat je speelruimte over en laat je meteen zien dat je flexibel bent. Het is ook een soort veiligheidsbuffer voor als je per ongeluk teveel (of te weinig) vraagt.

7. Specifiek bedrag
Je zou ook juist een heel specifiek bedrag kunnen noemen, bijvoorbeeld € 3.175. Je wekt hiermee de indruk dat je een heel precies en duidelijk iemand bent. Zeg dan bijvoorbeeld ook veertien dagen in plaats van twee weken. Maarre… dat moet je dan wel waar kunnen maken natuurlijk.

8. Take your time
Zeg niet meteen ja of nee, ook niet bij een definitief bod. Geef aan dat je er een nachtje over wil slapen en neem de tijd. Bespreek het bod met mensen die je vertrouwt. Heb je ja gezegd? Lees je contract nog een keer heel goed door voordat je tekent. Enne… gefeliciteerd!

Heb jij nog onderhandelingstips? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: vacatures.nl / intermediair.nl / loonwijzer.nl
Beeld: yeko / 123RF Stockfoto

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVAwerk en boost je carrière