Kun je beter wel of geen smileys gebruiken in je werkmail?

Wel of geen emoticons in je werkmail, het is geen makkelijke keuze. De een is voor (en strooit ermee als confetti), de ander is tegen (en communiceert strikt formeel per mail). Hoort een smiley nou wel of niet thuis in een werkmail?

Smileys in werkgerelateerde mails zijn not done. Althans, dat beweren onderzoekers aan de Israëlische universiteit Ben Gurion. Maar liefst 549 respondenten uit 29 verschillende landen die dagelijks professionele e-mails lezen en versturen werden als proefkonijn gebruikt.

De respondenten uit het onderzoek werd gevraagd om de personen die de mail verstuurd hadden te beoordelen op warmte en competentie. De personen die smileys gebruikt hadden, scoorden op beide factoren minder goed.

De deelnemers aan het onderzoek moesten ook reageren op de mails, en reageerden minder uitgebreid op de e-mails die smileys bevatten. Een goedbedoeld bericht met een smiley komt dus niet altijd op de juiste manier over. De studie bracht ook aan het licht dat er bevooroordeeld naar emoticons wordt gekeken. Hoewel het geslacht van de afzender van de mail niet bekend werd gemaakt, gingen de proefpersonen er bijvoorbeeld sneller van uit dat de mails met smileys door een vrouw werden geschreven.

E-mile and the world e-smiles with you?

Als het om fysiek contact gaat, maken mensen die glimlachen over het algemeen een betere en meer competente indruk dan personen die dat niet doen. Door vriendelijk te lachen en/of begripvol te knikken kom je ook ‘warmer’ over. Bij een eerste e-kennismaking is dat anders. Dat komt volgens dit onderzoek doordat een smiley een digitale representatie is van je echte glimlach. Die ‘echte glimlach’ komt op de ander over zoals-ie bedoeld is wanneer je elkaar kent (en ontmoet), maar niet wanneer je elkaar niet kent.

Die big smile of knipoog aan het einde van je e-mail kun je voortaan dus beter weglaten.

Bron: AD.nl | Beeld: iStock

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«
viva zomerdeal

Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.