Online huishoudboekje: test gratis!

Ik heb een gat in mijn hand. Of, zoals mijn moeder het beter verwoordt: gewoon helemaal geen hand. Ik geef graag geld uit en als je me vraagt waaraan, weet ik niet eens precies welke prullaria ik deze maand weer allemaal heb aangeschaft.  Tel daar wat koffie’tjes-to-go, broodjes en frietjes met curry bij op en het tikt behoorlijk aan. Sparen, wat is dat?

Niet best, dat weet ik. Mijn spaarrekening heeft een te laag saldo voor iemand die fulltime werkt en geen overdreven hoge vaste lasten heeft. Dat moet anders en niet om de minste reden: ik ga volgend jaar trouwen! En daar moet voor gespaard worden. Maar hoe zet ik die knop om?

Inspiratie

Het VIVA-testpanel dat de afgelopen maand AFAS Personal heeft getest, inspireert me met hun conclusies. Het is een online huishoudboekje waarmee je je inkomsten en uitgaven inzichtelijk kunt maken en dus bewuster met je geld om kunt gaan.

Grotere kostenpost dan gedacht

Tweederde van het testpanel kan mij de hand schudden: ook zij hielden nog niet eerder hun uitgaven bij. Naast een bruiloft zoals bij mij, zijn vakanties, grote aankopen en een verbouwing redenen om je financiële situatie eens goed in kaart te brengen.

Meer dan de helft werd tijdens het gebruik van het huishoudboekje verrast door bepaalde uitgaven. Vooral de boodschappen blijken een grotere kostenpost dan gedacht. 20% verkeek zich op de maandelijkse vaste lasten.

Meer bewust

Bijna driekwart is zich na gebruik van AFAS Personal meer bewust van haar uitgaven. Daar kan ik dus een voorbeeld aan nemen. 60% is haar geld ook daadwerkelijk anders gaan besteden, nu ze tot betere inzichten is gekomen. “Het houdt me bij de les”, werd er bijvoorbeeld gezegd. Maar liefst 87% denkt dat ze door het gebruik van het online huishoudboekje uiteindelijk geld zal besparen.

“Het maakt mijn uitgaven inzichtelijk, ik weet waar ik aan toe ben en geef minder snel geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn.” Kijk, daar kan ik wat mee. Dat moet mij ook lukken. Ik ben benieuwd hoe ik het er vanaf ga brengen. Wish me luck!

Heb jij je nou niet opgegeven voor het testpanel, maar ben je wel enthousiast geraakt door de bevindingen? Je kunt AFAS Personal nog steeds gratis uitproberen! Geef je op via www.afaspersonal.nl/viva!