Op een oude fiets moet je het leren

geen

Waarom zijn tweedehands kinderfietsjes op de Veluwe zoveel goedkoper dan in Amsterdam?

Ik zocht voor mijn kinderen twee fietsjes-voor-bij-oma-in-Lunteren, en samen met mijn moeder speurde ik de aanbiedingen in haar regio af. De bible beltse Marktplaats stond tot mijn verbazing vól met fietsjes van tien, vijftien euro. Voor dat geld kan ik in Amsterdam nog geen zadel kopen.

Zeven fietsen op een rij
Pas bij het afhalen van zo’n tientjesfiets ging er een belletje bij me rinkelen. Want naast de fietsen van pa en ma stonden er nóg zeven rijwielen in oplopende grootte in de garage. Aha! Dit kleinste fietsje was door alle zeven kindjes van dit gezin bereden, en nu was de jongste er eindelijk uitgegroeid en mocht het weg. Tja, na twaalf jaar is zo’n fiets wel zo’n beetje afgeschreven, daar kun je met goed fatsoen geen vijftig euro meer voor vragen. Dat weet iedereen in Barneveld. Gelukkig fietste het nog best aardig voor een oud barrel.

Te mooi om waar te zijn
Eigenlijk had ik dat kunnen weten, want een paar jaar geleden had ik ook zo’n ervaring. Toen was ik op zoek naar een tweedehands dubbele kinderwagen voor mijn peuter en baby. In Amsterdam was geen betaalbaar exemplaar vinden, maar mijn moeder – die overigens Marktplaats zoekkampioen is – vond binnen tien minuten de wagen die ik zocht voor een prijs die te mooi was om waar te zijn.

Polygoon gezin
Ik ging het ding halen bij een gezin dat zo uit een Polygoonuitzending leek gestapt. Vader zat in de eikenhouten huiskamer het Gereformeerd Dagblad te lezen, de twee jongetjes leken op Dik Trom en keken zedig naar de grond (en zéker niet naar mijn tattoo) en de moeder droeg een schort en een knot. Pas toen ik het ding had afgerekend en naar mijn auto duwde, zag ik de lange rij klompjes bij de achterdeur. Ik telde negen paar. De negendehands kinderwagen heeft het ook niet heel lang meer uitgehouden.

Stadse sukkel
Ik ben daar eigenlijk helemaal vóór, hergebruik. Het past prima in de ecotrend om niet steeds maar nieuwe kinderwagens of fietsen te kopen, maar de spullen die je hebt te gebruiken en hergebruiken tot ze tot op het bot versleten zijn. En dan nog eens als tweedehands te verkopen aan een stadse sukkel.