Op z’n Engels (recept!)

Als klein meisje keek ik altijd enorm uit naar ons jaarlijkse bezoek aan mijn oma in Engeland. Naast dat het erg leuk was om haar te zien, verheugde ik me altijd enorm op de chicken pies. Heerlijk vond ik ze.

Favoriet waren die van Marks en Spencer. Mijn moeder sloeg de pies altijd ruim in tegen de tijd dat we weer naar Nederland terug gingen. Ook werd steevast aan bezoekers uit Engeland gevraagd om de pies mee te brengen.

Inmiddels ben ik wat ouder en ben ik erachter gekomen dat je ze ook zelf kunt maken. Geweldig! Na heel wat varianten in mijn leven gegeten te hebben, ben ik tot een eigen recept gekomen. Wat dit recept speciaal maakt? Er zit pasta in.

Ooit heb ik tijdens een vakantie in Australië namelijk dé lekkerste pie van de wereld gegeten. Deze kocht ik bij een kleine bakkerij ergens in een klein plaatsje in Queensland. Blij verrast was ik destijds dat er naast kip en champignons ook pasta in zat. Daarna heb ik altijd nog zo’n pie willen maken, kort geleden is het er eindelijk van gekomen. En wat was het lekker!

Boodschappenlijstje:

  • bladerdeeg
  • 60 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 625 ml volle melk
  • 100 gr bevroren doperwten
  • 100 gr gesneden champignons
  • 325 gr gekookte kip van bv. de dag ervoor
  • 100 gr gekookte pasta van bv. de dag ervoor
  • 1 ei
  • zwarte peper
  • zout

Handen uit de mouwen!

Laat bladerdeeg volgens voorschrift ontdooien.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem, op laag vuur. Voeg dan de bloem en het verkruimelde bouillonblokje al roerend aan de boter toe. Zet het vuur uit en voeg dan heel voorzichtig de melk al roerend toe. Wanneer de melk volledig is opgenomen in de saus mag het vuur weer aan. Zorg dat het niet te hard kookt, roer vervolgens door tot het een gladde maar dikke saus is. Let op; stop geen moment met roeren! Zet nu het vuur weer uit en giet de witte saus in een kom. Dek deze kom vervolgens af met huishoudfolie. Dit om te voorkomen dat er zo’n vies velletje op komt.

Zet nu de oven aan op 200 graden. Doe de doperwten in een vergiet en giet daar kokend water overheen. Trek de kipfilet in losse stukken en voeg deze samen met de doperwten, de champignons en de pasta toe aan de witte saus. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Gebruik twee vuurvaste stenen ovale schotels (inhoud 300ml, 14 cm lang en max. 4 cm diep). Vet de schotels in en bekleed ze van binnen met bladerdeeg. Laat wat van het bladerdeeg over de rand hangen.

Verdeel nu de witte saus over de twee ovenschalen en dek het af met bladerdeeg. Kwast de pies nog even in met wat opgeklopt ei, voor een goudbruin resultaat. Maak tot slot nog een inkeping aan de bovenkant, zodat de lucht eruit kan en klaar is je pie.

Nu nog even de oven in (15 tot 20 min) en smullen maar!

Eet Smakelijk!

PS De pie is lekker met doperwtjes en friet. Maar ik eet het vaak als vervanger en neem dan alleen nog wat sla erbij.

CC foto: jonathanb1989, iamchanelle