Op zoek naar de ideale baan

In Sex and the City zegt Carrie: In New York Amsterdam ben je altijd op zoek naar een baan, een vriend of een woning. Als je twee van de drie hebt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Ik heb er twee. Een vriend én een woning. Toch ben ik niet volmaakt gelukkig.

Want die derde is cruciaal om mijn woning te betalen en om niet alleen met vriendlief duf en kosteloos op de bank te hangen. Maar om geld te spenderen in romantische restaurants en om naar foute bioscopen te gaan. Ik heb mezelf de doelstelling gegeven tot eind augustus een beetje te relaxen om daarna hard en zwaar serieus op zoek te gaan naar werk.

En laat ik nou net op het perfecte moment afgestudeerd zijn. Enge woorden als ‘massaontslagen’ en ‘de werkloosheid stijgt’ en ‘jongeren hebben het zwaar op de arbeidsmarkt’ vliegen me om de oren. Twee dagen geleden nog: volgens het Midden en Kleinbedrijf Amsterdam volgen teveel jongeren (ik dus) een creatieve opleiding waar weinig vraag naar is.

Lekker dan. Ik had volgens hen veel beter de Pabo kunnen doen en leraar moeten worden, of verpleegster. Want daar heeft de maatschappij wel behoefte aan. Maar nee, ik wil schrijven. (Toen ik een jaar of zeven was, schreef ik al vlijtig elke dag in mijn ‘vakantiedagboek’. Op een dag vroeg ik aan mijn moeder wat de datum was. 5 Augustus, zei ze. Ik was bij 35 juli…) M’n broer herinnert me er nogal altijd graag aan.

Vanmorgen was ik bij een seminar van de Kamer van Koophandel. Ik leerde alles over ‘Starten als Freelancer’. En dat was helemaal niet stoffig (zoals ik verwacht had). Een vlotte vent wist zelfs informatie over de Belastingdienst interessant te maken. Wij, als aanstormende freelancers, zijn niet bang voor de blauwe envelop (Herhaal: wij als…).

Een eigen freelancepraktijk. Hmm.. Dat klinkt lang zo gek nog niet. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe manier van leven. Thuiswerken in plaats van op kantoor. Opdrachten scoren in plaats van maandelijks een vast bedrag gestort krijgen. Maar eerst: een naam verzinnen! Tijd om aan de slag te gaan. Iemand tips?

CC foto: Pink Sherbet