Ouderwets lekker

Soms vergeet je een recept en als je het eenmaal weer herontdekt, snap je niet waarom het zo lang heeft geduurd. Vorig weekend herontdekte ik een ‘gouwe ouwe’: wentelteefjes. Nostalgisch, winters en lekker als ontbijt of dessert.

Terug in de tijd
Als verjaardagscadeau kreeg ik van mijn schoonfamilie mini Le Creuset-pannetjes in alle kleuren van de regenboog. Bij het doorbladeren van het kookboekje dat erbij zat, kwam ik wentelteefjes tegen. In minder dan een seconde ging ik 15 jaar terug in de tijd. Meteen kwam de geur, de smaak en de winterse sfeer terug. Ik zie mezelf als tienjarig meisje aan de eetkamertafel zitten, gedekt met een blauw met wit tafelkleed en de suiker en kaneel al voor mijn neus.

Meteen toen ik het recept las, dacht ik: maken! Zo snel mogelijk. Afgelopen zondag was het zover.

Basisrecept wentelteefjes
voor 2 personen (3 sneeën brood per persoon, als ontbijt)

Nodig
·    6 sneeën brood (traditionele wentelteefjes worden met witbrood gemaakt)
·    300 ml melk
·    3 eieren
·    3 eetlepels suiker
·    beetje kaneel

Maken
1.    Verwarm de melk in een steelpannetje (niet laten koken) en los er de suiker in op.
2.    Haal de pan van het vuur en laat minstens 10 minuten afkoelen.
3.    Klop de eieren in een diep bord los met een garde of vork en voeg de lauwe melk toe. Even goed ‘luchtig’ roeren met de garde of vork. Als je ervan houdt (ik wel!) dan kun je ook een beetje kaneel aan het mengsel toevoegen.
4.    Pak nu de sneeën brood en haal ze één voor één door het ei-melk-mengsel heen. Leg de geweekte sneeën brood op een bord.
5.    Laat een koekenpan warm worden en doe er een beetje boter in. Bak de wentelteefjes aan elke kant, op laag tot middelhoog vuur tot ze bruin en stevig zijn geworden. Dit duurt een paar minuten.
6.    Snel op je bord leggen dan en bestrooien met suiker en kaneel. Ze zijn lekkerst als ze warm zijn.

Wentelteefjes deluxe: gebaseerd op het recept van Le Creuset

voor 4 desserts

Geen mini Creuset-pannetje in de kast staan? Gebruik dan bijvoorbeeld souffléschaaltjes (zolang ze maar geschikt zijn voor de oven).

Nodig
·    Brioche-brood (er zijn ook mini-brioche-broodjes te koop, die toevallig precies even groot zijn als mijn Creuset-pannetje of een souffléschaaltje)
·    2 peren
·    4 eieren
·    400 ml melk
·    4 eetlepels suiker
·    flinke snuf kaneel
·    citroenrasp van 1 citroen

Maken
1.    Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de pannetjes of schaaltjes in met een beetje boter.
2.    Snijd het briochebrood in de vorm van je vormpjes of steek ze uit. De ‘sneeën’ of plakken moeten ongeveer 1,5 cm dik zijn. Als je mini-brioche-broodjes gebruikt, snijd ze dan wel één keer door, zodat ze de juiste dikte hebben.
3.    Maak het wentelteefjes-mengsel zoals in het basisrecept omschreven, met de hoeveelheden van dit recept. Voeg er de geraspte schil van de citroen aan toe.
4.    Schil één van de peren, snijd doormidden, haal de kroost eruit en snijd in dunne plakjes.
5.    Maak dan in elk schaaltje een soort lasagne van brioche. Leg een snee onderin, bedruppel met twee eetlepels van het ei-melk-mengsel en leg er plakjes peer op. Herhaal dit tot je net onder de rand van het schaaltje bent. De laatste laag bestaat uit alleen de plak brioche, zonder laagje peer erover heen.
6.    Snijd nu de tweede peer doormidden (goed wassen, niet schillen), haal de kroost eruit en snijd in dunne plakjes. Maak van een paar plakjes een waaiertje en leg die bovenop de laatste briochelaag. Besprenkel nu met twee eetlepels van het ei-melk-mengsel en strooi er een beetje suiker overheen.
7.    Herhaal dit voor alle schaaltjes en zet ze in de oven.
8.    Prik na ongeveer 15 minuten met een mes of satéprikker in de wentelteefjes. Als deze er schoon en droog uitkomt, zijn ze klaar. Is dat niet het geval, verleng de baktijd dan steeds met 5 minuten.
9.    Laat even afkoelen voordat je het serveert (de peer is erg heet).

Serveertip: Doe een bolletje vanille-ijs in een borrel- of amusegaasje en serveer bij de lauwwarme wentelteefjes.

Smakelijk!

geen

CC foto: privébezit